Rellen, gewonde NAVO-soldaten en nieuwe verkiezingen: vijf vragen beantwoord over de onrust in het noorden van Kosovo
In het noorden van Kosovo brak vorige maand geweld uit na lokale verkiezingen in vier pro-Servische gemeenten. Minstens 25 soldaten van de VN-vredesmacht raakten gewond tijdens rellen. Meerdere van Kosovo’s traditionele bondgenoten hebben – hoogst ongebruikelijk – Pristina aangewezen als hoofdschuldige aan de onrust. In dit artikel worden vijf vragen over de situatie in Kosovo […]
EU-mijlpalen in Bosnië en Kosovo onderstrepen belang van Europees engagement
Foto: Het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk (Flickr) Na een lange periode van limbo bracht de oorlog in Oekraïne een ommekeer in de Europese inspanningen om de Westelijke Balkan in de EU te integreren. Bosnië en Herzegovina is het volgende land dat een stap zet in de richting van EU-lidmaatschap. Tegelijkertijd probeert ook Kosovo een […]
Een concreet perspectief is noodzakelijk voor de EU-integratie van de Westelijke Balkan
Het is bijna twintig jaar geleden sinds de EU in juni 2003 bijeenkwam in Thessaloniki, Griekenland, om de integratie van de Westelijke Balkan te bespreken. Hierbij werd de belofte uitgesproken dat Albanië, Bosnië & Herzegovina, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro en Kroatië een duidelijk perspectief richting EU-lidmaatschap zouden krijgen. Na twee decennia is alleen Kroatië toegetreden in 2013 – de andere landen zitten nog steeds in de wachtkamer, leidend tot grote frustratie.
Trump’s “doorbraak” tussen Servië en Kosovo
Afgelopen vrijdag kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat hij een doorbraak had bereikt tussen Kosovo en Servië, met een akkoord die de banden tussen de twee landen aanhaalt. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in 2008 hebben de buurlanden een gespannen relatie. Servië weigert te erkennen dat Kosovo een onafhankelijk land is, en ziet het nog steeds als een provincie van Servië. Al jaren wordt er – weinig succesvol – gepoogd de landen dichter tot elkaar te brengen. Of dit akkoord ook echt een doorbraak is, zal nog moeten blijken, aangezien de inhoud weinig concreet is.
Democratie in quarantaine: de westelijke Balkan
Het lijkt erop dat EU en haar buurlanden niet te lang de democratie in quarantaine moet houden, want op 30 maart nam de Hongaarse parlement de coronaviruswet aan. Een omstreden wet die bedoeld is om de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze wet kent geen einddatum voor de noodtoestand. Premier Orban heeft hierdoor een blanco check ontvangen. Op basis van deze wet krijgt Orban veel macht in handen. Álle bestaande wetten in Hongarije kunnen momenteel naar zijn inzicht tijdelijk buiten werking worden gesteld of genegeerd. Daarnaast kan de regering-Orban zelf bepalen hoe lang de noodtoestand van kracht moet blijven. Hierdoor zijn verkiezingen en referenda zolang de noodtoestand voortduurt, niet mogelijk. De ‘wet-Orban’ vormt ook een risico voor journalisten omdat ze beschuldigd worden van het verspreiden van ‘fake news’. De vrijheid van meningsuiting komt hierdoor in het geding. Servië en Montenegro lijken ook de coronacrisis te misbruiken om de mediavrijheid in te perken. Dit vormt een groot probleem voor de democratische rechtsstaat en vrijheden.
Public meeting: “Young Generations for the New Western Balkans: Beyond Emigration”
Recent research shows that between 25.000 – 40.000 people are annually leaving each of the Western Balkans countries. Not only young people, but increasingly the middle class as well. A group of young scientist from the region has engaged in a project ‘New Horizons for the Young Generations in the Balkans” in order to discuss their visions how to overcome old- fashioned politics and nationalisms and the lack of perspective for younger generations. They will sketch alternative horizons and the look for alternatives for South-Eastern Europe’s way beyond emigration. Den Haag will be the first place in Europe after Vienna where the results of the mentioned initiative will be presented to the public.
Division of Kosovo on the table?
Between the 28th of August and the 2nd of September a delegation of the Dutch Labour Party, Foundation Max van der Stoel and the European Forum for Democracy and Solidarity, headed by Member of the European Parliament Kati Piri, visited EU aspirant countries Kosovo and Macedonia.
Verwachtingen van de Westelijke Balkan aan de vooravond van de Europese top
Zullen we ooit deel uitmaken van het Europese project? Dat is de vraag die alle Westelijke Balkan leiders stellen wanneer ze zich voorbereiden op de grote top. Na de uitspraak van de Franse president Macron, geen uitbreiding totdat de EU zelf haar zaken op orde heeft, vorige maand in Straatsburg, vielen hun dromen aan diggelen.
EU’s New Enlargement Strategy: Change of Tone
On the 6th of February the European Commission presented its long awaited enlargement strategy for the Western Balkans. Since the State of the Union of European Commission President J.C. Juncker last year, there was a growing momentum for a clearer prospect for accession of Bosnia-Herzegovina, Serbia, Montenegro, Kosovo, Macedonia and Albania to the Union.
Back to the ‘90ies: Servische politicus vermoord in Kosovo
Op 16 januari werd Oliver Ivanović, de belangrijkste Servische oppositieleider in Kosovo, voor zijn kantoor doodgeschoten. In tegenstelling tot berichtgeving in sommige media heeft deze moord hoogstwaarschijnlijk niets te maken met etnische verdeeldheid in Kosovo. Drie maanden geleden maakte ik onderdeel uit van een kleine delegatie van het European Forum die Kosovo bezocht en spraken we Ivanović op zijn kantoor over de uitdagingen voor Kosovo in de aanloop naar de lokale verkiezingen. Hoe kan een dergelijke moord plaatsvinden in een de facto EU-protectoraat waar Europese militairen, rechters en ambtenaren de veiligheid moeten waarborgen en helpen met de opbouw van democratie en rechtstaat?