Zoek op
Sluit dit zoekvak.

LGBTI Inclusion in the Western Balkans

Met het project ‘Promoting Inclusion and Combating Inequalities’ richten wij ons op LHBTI+bewegingen in Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Noord Macedonië. Ons doel is daar kennis binnen sociaaldemocratische partijen in de Westelijke Balkan te vergroten over problemen die minderheden in de maatschappij ondervinden. Wij willen de capaciteit van deze partijen opbouwen door inclusie te promoten en ongelijkheden tegen te gaan.

De rol van LHBTI+bewegingen in de Westelijke Balkan is groter geworden. Ze spelen een actieve rol in het publieke debat over gelijkheid en inclusie. LHBTI+bewegingen zijn echter nog steeds het doelwit van homofobie en transfobie, wat de inclusieprocessen op de Westelijke Balkan beïnvloedt.

Bovendien worden de Roma-gemeenschappen, hoewel ze een omvangrijke groep vormen, vaak onvoldoende betrokken bij de beleidsvorming, wat ook gevolgen heeft voor de integratieprocessen in de Westelijke Balkan.

Met dit project proberen wij kennis en bewustwording te vergroten door middel van trainingen in samenwerking met partnerorganisaties die gefocust zijn op de geschiedenis van LHBTI+bewegingen in de regio, de mensenrechten en rechten van minderheden, en het belang van deze rechten in sociaaldemocratische idealen. Hierbij brengen we beleidsmakers, activisten en changemakers bij elkaar om verandering te bewerkstelligen!

Dit is een fragment uit de vierde podcast in de serie “LGBTI-rechten in de Balkan” van 2023/24! Onze gast is Aleksandra Gavrilovic van Labris, een mensenrechtenorganisatie gefocust op LHBTI-rechten in Belgrado, Servië. 

Dit is een fragment uit de derde podcast in de serie “LGBTI-rechten in de Balkan” van 2023/24! Onze gast Kocho Andonovski is programmadirecteur bij het LGBTI-steunpunt van het Macedonische Helsinki Comité. De missie van het LGBTI Support Center is het versterken van de positie van de LGBTI-gemeenschap, het vergroten van de zelfredzaamheid en het veranderen van de juridische en sociale status van LGBTI-personen in de Macedonische samenleving.

Dit is de eerste podcast in de serie “LGBTI-rechten in de Balkan” van 2023/24! Onze gast Dalibor Tanić is al meer dan 17 jaar journalist en activist. Hij is de winnaar van de European Union Award for Investigative Journalism voor Bosnië en Herzegovina in 2014. Dalibor vertelt ons over de rechten van LHBTI en Roma in de Bosnische samenleving en welke stappen nodig zijn om de situatie voor deze groepen te verbeteren.

Hier is de vierde podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans” van 2022/23! Onze vierde gast is Danijel Kalezić, president van de Raad van Bestuur van Queer Montenegro en lid van de LGBTI ERA Steering Board. ERA – LGBTI Equal Rights Association – is een regionale vereniging van LGBTIQ+ organisaties uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Kosovo, Montenegro, Noord Macedonië, Servië, Slovenië en Turkijke. Queer Montenegro is een NGO die werkt om LGBTIQ+ rechten te verbeteren in Montenegro.

Hier is de vijfde en laatste podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans” van 2022/23! Onze vijfde gast is Dajana Bakić, lid van de Sociaal Democratische Partij van Bosnië en Herzegovina en President van Rainbow Rose. Zij is een van de organisatoren van de eerste Pride in haar land. Rainbow Rose is onderdeel van de Partij van Europese Socialisten . Het is een netwerk dat mensen van socialistische, arbeiders- en sociaal-democratische partijen in Europa samenbrengt om te werken aan de bevordering van LGBTI-rechten en het tegengaan van discriminatie.

Dit project doen wij in samenwerking met: