Zoek op
Sluit dit zoekvak.

LGBTI Inclusion in the Western Balkans

Met het project ‘Promoting Inclusion and Combating Inequalities’ richten wij ons op LHBTI+bewegingen in Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Noord Macedonië. Ons doel is daar kennis binnen sociaaldemocratische partijen in de Westelijke Balkan te vergroten over problemen die minderheden in de maatschappij ondervinden. Wij willen de capaciteit van deze partijen opbouwen door inclusie te promoten en ongelijkheden tegen te gaan.

De rol van LHBTI+bewegingen in de Westelijke Balkan is groter geworden. Ze spelen een actieve rol in het publieke debat over gelijkheid en inclusie. LHBTI+bewegingen zijn echter nog steeds het doelwit van homofobie en transfobie, wat de inclusieprocessen op de Westelijke Balkan beïnvloedt.

Bovendien worden de Roma-gemeenschappen, hoewel ze een omvangrijke groep vormen, vaak onvoldoende betrokken bij de beleidsvorming, wat ook gevolgen heeft voor de integratieprocessen in de Westelijke Balkan.

Met dit project proberen wij kennis en bewustwording te vergroten door middel van trainingen in samenwerking met partnerorganisaties die gefocust zijn op de geschiedenis van LHBTI+bewegingen in de regio, de mensenrechten en rechten van minderheden, en het belang van deze rechten in sociaaldemocratische idealen. Hierbij brengen we beleidsmakers, activisten en changemakers bij elkaar om verandering te bewerkstelligen!

Hier is de eerste podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans”! Onze eerste gast is Aleksander Savić van de organisatie “Da se zna”. Da se zna is een vereniging van burgers, opgericht in 2016, met als focus het in kaart brengen van illegale behandeling van LGBTIQ+ mensen in Servië. Aleksander is sinds 2010 een activist en is één van de oprichters van Da se zna.

Hier is de tweede podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans”! Onze tweede gast is Natalija Simović van de organisatie “Ne da(vi)mo Beograd”. Ne da(vi)mo Beograd is een lokale politieke beweging gegroeid uit een reeks massa protesten tegen cultuurvernieling. Zij zijn gericht op zich inzetten voor de bescherming en verbetering van leef- en werkomstandigheden van alle burgers in Servië.

Hier is de derde podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans”! Onze derde gast is Belmin Zukan, de voorzitter van de stadsorganisatie Sociaal Democratische Partij BiH van Visoko. Sinds maart 2018 is hij lid van de Sociaal-Democratische Partij van Bosnië en Herzegovina. Momenteel is hij ook lid van het kantonale bestuur van de SDP BiH ZDK en het presidentschap van de KO SDP BiH ZDK.

Hier is de vierde podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans”! Onze vierde gast is Danijel Kalezić, president van de Raad van Bestuur van Queer Montenegro en lid van de LGBTI ERA Steering Board. ERA – LGBTI Equal Rights Association – is een regionale vereniging van LGBTIQ+ organisaties uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Kosovo, Montenegro, Noord Macedonië, Servië, Slovenië en Turkijke. Queer Montenegro is een NGO die werkt om LGBTIQ+ rechten te verbeteren in Montenegro.

Hier is de vijfde en laatste podcast in de reeks “LGBTI Rights in the Balkans”! Onze vijfde gast is Dajana Bakić, lid van de Sociaal Democratische Partij van Bosnië en Herzegovina en President van Rainbow Rose. Zij is een van de organisatoren van de eerste Pride in haar land. Rainbow Rose is onderdeel van de Partij van Europese Socialisten . Het is een netwerk dat mensen van socialistische, arbeiders- en sociaal-democratische partijen in Europa samenbrengt om te werken aan de bevordering van LGBTI-rechten en het tegengaan van discriminatie.

Dit project doen wij in samenwerking met: