Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Afrikadag

De Afrikadag, georganiseerd door FMS en Europese denktank FEPS, is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. De Afrikadag is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Met zo’n 1000 bezoekers, sprekers, vrijwilligers en 40 partnerorganisaties is dit het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. De dag bestaat uit workshops, lezingen, gesprekken, films, en muziek. Met het evenement willen wij Afrikaanse stemmen een podium bieden en burgers, politici en NGO’s in gesprek brengen over een nieuwe samenwerking tussen Afrika en Europa op basis van gelijkwaardigheid.

Afrikadag 2023: Climate Justice

Dit jaar zal de Afrikadag plaatsvinden op zaterdag 18 november 2023. Het thema van dit jaar is Climate Justice. Overal ter wereld worstelen mensen met de gevolgen van klimaatverandering, waarschijnlijk de grootste uitdaging waar we vandaag voor staan. Maar de last van de gevolgen is onrechtvaardig verdeeld. Op geen continent is de uitdaging zo groot als in Afrika. Droogte en overstromingen nemen toe, met slechte oogsten en ontheemde gemeenschappen tot gevolg. En dat terwijl Afrikaanse landen de minste verantwoordelijkheid dragen voor klimaatverandering. Bovendien komt de klimaatcrisis het hardst aan bij mensen in Afrika die nu al het meest kwetsbaar zijn – zoals mensen in armoede, vrouwen, jongeren, indigenous peoples en LGBTQIA+ mensen.

Een brede ‘climate justice’ beweging in Afrika eist actie voor rechtvaardig klimaatbeleid. Hoe kunnen wij in Europa en Nederland onze verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar deze oproep? Hoe maken we eerlijker beleid dat aansluit bij wat zij nodig hebben? En terwijl actie moet worden ondernomen, vinden mensen in Afrika nu al creatieve manieren om zichzelf, hun gemeenschappen en het milieu te beschermen. Wat kunnen wij in Europa en Nederland van hen leren?

Op zaterdag 18 november 2023 laten we je deze kant van Afrika zien. De uitdagingen, maar ook de ontwikkelingen. We bieden je een plek waar je je kunt onderdompelen in Afrikaanse cultuur, muziek, films en eten. Samen met activisten, politici en experts uit Afrika en Europa gaan we via workshops en debatten in gesprek over een nieuwe samenwerking. Op basis van gelijkwaardigheid en klimaatrechtvaardigheid.

Voor alles over de Afrikadag, zie de website. Voor vragen over de Afrikadag of mogelijkheden voor samenwerking kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met het Afrikadagteam via info(at)afrikadag.nl.

Wil je er 18 november bij zijn? Laat dan hieronder je gegevens achter! Zodra de kaartverkoop opent, sturen we je een bericht!

Ik wil op de hoogte blijven over de Afrikadag 2023

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Ik ga akkoord met het privacybeleid van de FMS(Vereist)

Doe mee

U kunt actief worden voor de Foundation Max van der Stoel door mee te werken, voor ons te schrijven of door te doneren. Klik hier voor meer informatie.