Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Foundation Max van der Stoel (FMS) is op 21 juni 2013 ontstaan uit een fusie tussen de Alfred Mozer Stichting en de Evert Vermeer Stichting. Deze twee organisaties richtten zich voorheen afzonderlijk op democratiebevordering en ontwikkelingssamenwerking, thema’s waar de FMS zich vandaag mee bezig houdt.

De Foundation Max van der Stoel is vernoemd naar voormalig PvdA-politicus en diplomaat Max van der Stoel, die bekend staat om zijn inzet voor internationale rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten. Lees hier een korte biografie van Max van der Stoel.

Voorgangers

De Evert Vermeer Stichting (EVS) werd in 1967 opgericht om te zorgen dat de stem van
mensen in ontwikkelingslanden doorklinkt in de Nederlandse politiek. Dat was hard nodig, want de belangen van ontwikkelingslanden werden ook toen vaak genegeerd. In Nederland de situatie van mensen elders verbeteren, dat was het idee. Om het draagvlak in Nederland te vergroten en mensen bij internationale samenwerking te betrekken organiseerde de EVS ook diverse publieksevenementen, zoals de Afrikadag. De PvdA eerde met deze stichting Nederlands politicus Evert Vermeer (1910-1960) die namens de PvdA Tweede Kamerlid en partijvoorzitter was. Vermeer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het internationale gedachtegoed van de PvdA.

De Alfred Mozer Stichting (AMS) werd in februari 1990 door de PvdA opgericht om steun te geven aan sociaaldemocratische zusterpartijen in Midden- en Oost-Europa. Na de val van de muur in 1989 was bij de voormalige oppositiebewegingen aldaar veel behoefte aan ondersteuning bij het vormen van democratische partijen en het in goede banen leiden van de democratisering. Lees hier een korte geschiedenis van het ontstaan van de Alfred Mozerstichting. 

De stichting is vernoemd naar Alfred Mozer, een socialistische Duitse journalist die in 1933 voor het nazi-regime naar Nederland vluchtte en in Amsterdam door PvdA-voorloper SDAP werd opgevangen. Mozer werkte jarenlang voor de voorloper van de Europese Unie. 

Doe mee

U kunt actief worden voor de Foundation Max van der Stoel door mee te werken, voor ons te schrijven of door te doneren. Klik hier voor meer informatie.