Harde opstelling tegen Azerbeidzjan cruciaal na etnische zuivering in Karabakh

Foto: Ilham Aliyev en Charles Michel tijdens een bijeenkomst in Brussel (2022) – Wikimedia Commons   Minder dan een week na het militaire offensief van Azerbeidzjan in de etnisch-Armeense regio Nagorno-Karabach en de daaropvolgende capitulatie van de Armeense autoriteiten, spreekt de Azerbeidzjaanse president Aliyev met zijn Turkse evenknie Erdogan. Op de agenda staan gesprekken over […]

Nieuwe Europese publicatie over de weg vooruit in Oekraïne

De Russische agressie tegen Oekraïne in februari 2022 schokte de wereld en bracht grote verwoesting en trauma met zich mee. De oorlog zet zich in 2023 voort, gekenmerkt door een weerbarstig Oekraïne, dat moedig en voortvarend strijdt voor haar soevereiniteit, rechtsstaat en zelfbeschikking. Westerse krachten, met de Europese Unie voorop, spelen een belangrijke rol in […]

Hoe muren nog steeds als oplossing gezien worden in ‘Fort Europa’

Het is vandaag precies 23 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Voor Europa leek het de aanzet om grenzen te vervagen en in te zetten op eensgezindheid en vrije mobilisatie. Verdeeldheid door fysieke muren leek verleden tijd te worden. Heden ten dage zijn de muren echter weer in opkomst Zo ook tussen Polen en […]

Een concreet perspectief is noodzakelijk voor de EU-integratie van de Westelijke Balkan

Het is bijna twintig jaar geleden sinds de EU in juni 2003 bijeenkwam in Thessaloniki, Griekenland, om de integratie van de Westelijke Balkan te bespreken. Hierbij werd de belofte uitgesproken dat Albanië, Bosnië & Herzegovina, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro en Kroatië een duidelijk perspectief richting EU-lidmaatschap zouden krijgen. Na twee decennia is alleen Kroatië toegetreden in 2013 – de andere landen zitten nog steeds in de wachtkamer, leidend tot grote frustratie.

Europees Hof: EU mag Polen en Hongarije korten op subsidies bij schending beginselen

Het Europees Hof van Justitie heeft in een langverwachte uitspraak de Europese Commissie in staat gesteld om miljarden euro’s te korten op lidstaten die democratische en rechtsstaatbeginselen schenden. De zaak is met name gericht op Polen en Hongarije, die de conditionaliteit van subsidies gedaagd hadden bij het Hof. De uitspraak vindt plaats binnen een breder debat in Brussel over hoe om te gaan met verschillende autoritaire machten die de Unie van zowel binnen als buitenaf betwisten.

Een muur van schulden

Sinds 2009 ondersteunt de EU ontwikkelingslanden in hun strijd tegen klimaatverandering aan de hand van klimaatfinanciering. Elf jaar later maakt ACT Alliance EU de balans op in een kritisch rapport. Aan de hand van zeven uiteenlopende thema’s, laat het rapport zien dat de EU nog erg tekortkomt in de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. In dit artikel wil ik me richten op één van deze thema’s, een kwestie die al jaren speelt en nu opnieuw de gemoederen bezighoudt: de opstapelende schuldenlast van ontwikkelingslanden.

Democratie in quarantaine: de westelijke Balkan

Het lijkt erop dat EU en haar buurlanden niet te lang de democratie in quarantaine moet houden, want op 30 maart nam de Hongaarse parlement de coronaviruswet aan. Een omstreden wet die bedoeld is om de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze wet kent geen einddatum voor de noodtoestand. Premier Orban heeft hierdoor een blanco check ontvangen. Op basis van deze wet krijgt Orban veel macht in handen. Álle bestaande wetten in Hongarije kunnen momenteel naar zijn inzicht tijdelijk buiten werking worden gesteld of genegeerd. Daarnaast kan de regering-Orban zelf bepalen hoe lang de noodtoestand van kracht moet blijven. Hierdoor zijn verkiezingen en referenda zolang de noodtoestand voortduurt, niet mogelijk. De ‘wet-Orban’ vormt ook een risico voor journalisten omdat ze beschuldigd worden van het verspreiden van ‘fake news’. De vrijheid van meningsuiting komt hierdoor in het geding. Servië en Montenegro lijken ook de coronacrisis te misbruiken om de mediavrijheid in te perken. Dit vormt een groot probleem voor de democratische rechtsstaat en vrijheden.

Migratie: standpunt FMS

Migratie is van alle tijden en kan niet worden gestopt. Op zijn best kan het worden beheerst. De EU ziet ongeregelde migratiestromen als een van de grootste uitdagingen in haar bestaan. Wij hebben een aantal uitgangspunten opgesteld waar een eerlijk migratiebeleid aan moet voldoen.

Verwachtingen van de Westelijke Balkan aan de vooravond van de Europese top

Zullen we ooit deel uitmaken van het Europese project? Dat is de vraag die alle Westelijke Balkan leiders stellen wanneer ze zich voorbereiden op de grote top. Na de uitspraak van de Franse president Macron, geen uitbreiding totdat de EU zelf haar zaken op orde heeft, vorige maand in Straatsburg, vielen hun dromen aan diggelen.