Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Europese publicatie over de weg vooruit in Oekraïne

De Russische agressie tegen Oekraïne in februari 2022 schokte de wereld en bracht grote verwoesting en trauma met zich mee. De oorlog zet zich in 2023 voort, gekenmerkt door een weerbarstig Oekraïne, dat moedig en voortvarend strijdt voor haar soevereiniteit, rechtsstaat en zelfbeschikking. Westerse krachten, met de Europese Unie voorop, spelen een belangrijke rol in militaire, financiële en humanitaire steun voor Oekraïne. Op de korte termijn helpt deze steun Oekraïne in de strijd tegen de Russische agressie – op de lange termijn beoogt deze steun internationale samenwerking, vrede, en een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO. Maar wat zijn de grote vraagstukken op de lange termijn voor Oekraïne’s democratische en economische hervormingen op weg naar de EU? Hoe kunnen progressieve krachten in Oekraïne en internationaal gebundeld worden voor een sociale en eerlijke wederopbouw in de komende jaren?

In samenwerking met een aantal internationale sociaaldemocratische stichtingen waaronder de FMS, publiceerde de Foundation for European Progressive Studies daarom het boek “Europe and the War in Ukraine, from Russian Aggression to a New Eastern Policy”. Hierin worden bovenstaande vragen bediscussieerd, met het oog op belangrijke vraagstukken rondom de agressieoorlog tegen Oekraïne vanuit een sociaaldemocratisch en progressief perspectief.

We overhandigden dit boek aan Bas Bijlsma (zie hierboven), voorzitter van de programmacommissie verkiezingen Europees Parlement 2024 voor de PvdA. De discussies en kennis in deze publicatie kunnen daarmee zeker van pas komen om het progressieve debat rondom de Nederlandse en Europese relaties met Oekraïne te verrijken, ook met het oog op het Europese verkiezingen van 2024.

Wil jij ook een exemplaar van dit boek ontvangen? Dat kan! De eerste drie gegadigden die een mail sturen naar info@foundationmaxvanderstoel.nl krijgen een gratis exemplaar toegestuurd! Vermeld hierbij jouw adresgegevens en waarom je geïnteresseerd bent in deze publicatie!

 

 

Lees een preview van deze publicatie hier. Wil je het hele boek lezen, koop het hier!

In samenwerking met: Karl-Renner-Institut, Kalevi Sorsa-säätiö, Friedrich-Ebert-Stiftung, FEPS, Fondation Jean Jaurès and Fundacja Aleksandra Kwaśniewskiego “Amicus Europae”.

Wil je op de hoogte blijven al het nieuws rondom de internationale sociaaldemocratie en onze organisaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief van het European Forum for Democracy and Solidarity op www.europeanforum.net.