Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Bezoek uit de Balkan

 

Op dinsdag 3 juli kreeg Foundation Max van der Stoel bezoek van prominente leden van sociaaldemocratische partijen uit Zuidoost-Europa die voor werkbezoek, gefocust op politieke integriteit, in Den Haag waren, op initiatief van het Noord-Amerikaanse National Democratic Institute (NDI). De Zuidoost-Europese aanwezigen waren onder meer medewerkers van het NDI, partijmedewerkers, en raadsleden uit de lokale politiek. De deelnemers waren afkomstig uit onder andere Kosovo, Kroatië, en Noord-Macedonië. 

 

De groep was erg geïnteresseerd in het onderwerp van politieke integriteit, omdat ze in hun thuislanden vaak te maken krijgen met uitdagingen rondom politieke financiering, transparantie, en een dalend vertrouwen van kiezers in politieke bewindspersonen. Er werden gedachten uitgewisseld over verschillende onderwerpen, waaronder het stimuleren van politieke integriteit door trainingen, de structuur van vertrouwenspersonen in politieke partijen, en processen van kandidaatstelling bij verschillende verkiezingen. Hierover kwamen ze daarom te spreken met Kido Koenig, de directeur van de FMS, Jacob Schaap, als intern vertrouwenspersoon, en Joshua Paas, als ambtelijk secretaris van de adviescommissie kandidaatstelling. Met hen spraken ze over het werk van FMS, sociale veiligheid en integriteit, en het waarborgen van integriteit binnen kandidaatstellingsprocedures. 

 

De gesprekken liepen uit tot interessante discussies waarin verschillende en waardevolle perspectieven aan bod kwamen. Verder werd er na afloop gesproken over potentiële toekomstige samenwerking tussen de FMS en de partijen en organisaties die het Zuidoost-Europese bezoek vertegenwoordigden. Al met al: een interessante en informatieve middag!