Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Anne van der Meer verlaat na 10 jaar de FMS

De FMS zonder Anne van der Meer is iets wat velen zich moeilijk konden voorstellen, toch is het dan zover. Na meer dan 10 jaar bij de FMS te hebben gewerkt vertrekt Anne om aan de slag te gaan bij Milieudefensie. Vele Afrikadagen, verschillende posities en twee grote onderzoeken (hier en hier te lezen) zijn in al die jaren de revue gepasseerd. Over haar ervaringen vertelt Anne in dit interview.

Omschrijf de FMS in drie woorden

Gepassioneerd, jong, gedreven

Hoe ben je ooit bij de FMS terecht gekomen?

“In 2013 was ik mijn scriptie aan het schrijven over de impact van biobrandstoffen op het mondiale zuiden en toen kwam ik toevallig een Fair Politics publicatie tegen van de toen nog Evert Vermeer stichting. Op die website zag ik dat ze nog stagiairs zochten. Dat leek me heel leuk en het sloot aan op wat ik al deed dus dat heb ik toen geprobeerd. Op de dag van de oprichting van de FMS had ik mijn sollicitatiegesprek. En even later kon ik beginnen en ben ik niet meer weggegaan. Mijn scriptie is afgekomen maar wel een heel stuk later dan gepland (en over een ander onderwerp).’’

Waar ben je het meest trots op als je terugdenkt aan al je werk bij de FMS?

“Hmm.. ik heb zoveel verschillende dingen gedaan. Maar ik denk dan toch mijn eerste onderzoek over migratie. Die kwam eigenlijk te vroeg. Het onderzoek werd gelanceerd in februari 2020 en drie weken later ging het land op slot door corona. Daardoor had niemand het meer over migratie en hebben we niet echt de kans gehad om het goed onder de aandacht te brengen. Maar als je kijkt naar hoe er nu wordt gepraat over migratie dan sluit dit goed aan op onze aanbevelingen van het onderzoek. Dan zie je dat het onderzoek heel relevant is geweest.”

 

“Ons onderzoek over migratie kwam eigenlijk te vroeg”

 

Wat maakte voor jou het werk al die jaren zo leuk?

“De afwisseling en de politiek. In een politieke omgeving zijn er dagen dat je met iets aan de slag wil, maar dat er ineens iets tussen komt wat je hele planning overhoop gooit. Dat onverwachtse in de dagen vind ik heel leuk. Daarbij heb je veel afwisseling in de thema’s waarin je werkt en krijg je de vrijheid om te kiezen waarop je focust. De ene keer ga je mee in de waan van de dag, terwijl je de andere dag wat meer de tijd hebt om iets verder uit te diepen. Dat vind ik heel leuk.”

Wat ga je het meest missen aan de FMS

“Ik denk de sfeer. Het samen lunchen en het samen borrelen. Het contact met de PvdA, en soms ook het zeuren op de partij. Aan de ene kant blij zijn hoe dicht we bij de partij staan, maar aan de andere kant heel blij zijn dat er genoeg afstand is om je er soms aan te onttrekken. Maar ik ga vooral gewoon de mensen missen, zowel binnen de FMS als op het partijbureau.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd in je 10 jaar bij de FMS

“Wat mij het meest is bijgebleven is één van de Afrikadagen, ik geloof mijn laatste. In die laatste week ben je alleen nog maar bezig met details. Op vrijdag aan het einde van de dag dacht ik echt ‘ik weet het niet meer’ want er waren zoveel losse eindjes, maar ik had niet meer de tijd om me daar nog mee bezig te houden. Ik had de volgende ochtend een beetje buikpijn toen ik dacht aan al die losse eindjes, want wat nou als het allemaal mis zou gaan. Aan het einde van de dag kwam onze directeur Arjen naar me toe en zei: “Nou, het ging zo goed, volgens mij waren er helemaal geen losse eindjes”. Daarvan heb ik geleerd dat het belangrijk is om de juiste mensen om je heen te hebben. Als je daarop kan vertrouwen komt alles vaak wel goed en hoef je niet alles perfect in de details te hebben uitgewerkt.”

Wat is de grootste verandering die je hebt gezien omtrent Development in de tijd dat jij bij de FMS hebt gewerkt?

“Dat beleidscoherentie voor ontwikkeling (oftewel zorgen dat ander beleid van de Nederlandse regering niet het ontwikkelingsbeleid ondermijnt, red.), hoe vreselijk die term ook is, best wel bekend begint te raken. In 2013 werd er gekeken wat de impact van het Nederlandse belastingbeleid op ontwikkelingslanden was, en begon de term beleidscoherentie een beetje bekend te raken. Je begon toen stapje voor stapje te zien dat steeds meer werd gekeken wat het effect van Nederlands beleid op landen elders was. Als je nu ziet dat er volgende week een heel debat over beleidscoherentie op de agenda staat, dan zie je dat binnen de hele ontwikkelingssamenwerkingscommissie in de Tweede Kamer er veel meer aandacht is voor het idee van beleidscoherentie. Daarbuiten is er nog wel veel te winnen, maar ook daar wordt dit idee steeds bekender.”

Wat is volgens jou de grootste uitdaging op dit onderwerp de komende jaren?

“Dat het idee van beleidscoherentie geen ontwikkelingsding is, maar dat het terugkomt binnen alle beleidsthema’s. Niet alles moet alsmaar om het Nederlands belang draaien. Over het nakomen van de afspraken die we bijvoorbeeld hebben gemaakt in Parijs zou heel het kabinet moeten nadenken. Of bijvoorbeeld het feministisch buitenland beleid. Dat is niet iets dat alleen bij Buitenlandse Zaken kan blijven liggen maar veel breder geïmplementeerd moet worden. Je hebt zoveel brede thema’s die eigenlijk binnen alle ministeries moeten landen. Ik ben daar nog niet heel positief over gesteld. Ik denk dat dat de grootste uitdaging is, om grote thema’s zoals beleidscoherentie of bijvoorbeeld de SDG’s binnen alle ministeries bekend te maken en ervoor te zorgen dat ze daarmee aan de slag gaan.”

 

“Je hebt zoveel brede thema’s die eigenlijk binnen alle ministeries moeten landen.”

 

Wat ga je precies doen bij Milieudefensie?

“Ik ben senior inhoudelijk medewerker internationale energietransitie. Milieudefensie is één van de partners uit de Fair Green Global (FGG) alliantie. Binnen FGG werken we aan het bevorderen van eerlijke en groene handelsketens. Hierbij richten we ons vooral op beter gedrag van bedrijven, betere internationale handel en investeringen, en betere financiële en belastingsystemen. Hierbinnen zal ik me vooral bezighouden met de specifieke thema’s handel en fossiel.  Samen met veel partners en ook gericht op de impact van ons handelen op het mondiale zuiden. Dit sluit dus mooi aan op wat ik ook binnen de FMS deed.”

Op welke manier blijf je nog betrokken bij de PvdA, want je gaat niet helemaal weg

“Klopt, ik ben voorzitter van de PES delegatie en ik zit in de commissie die het verkiezingsprogramma voor de Europese Verkiezingen samenstelt. In beide rollen neem ik de ervaringen mee die ik nu opdoe bij Milieudefensie, maar ik probeer ze wel zo onafhankelijk mogelijk van mijn baan in te vullen.”

Development en Anne zijn eigenlijk niet meer los te zien van elkaar. Jarne gaat het nu van je overnemen. Wat zou je hem graag willen meegeven?

“Maak keuzes. Probeer heel duidelijk te hebben waar je voor wilt gaan en wat je het belangrijkste vindt. Zoek naar alles kansen die je hebt, maar kies soms ook om iets niet te doen en het aan anderen over te laten.