Forse veranderingen in Roemeens politiek landschap na verkiezingen Europees Parlement

Europeesgezind

Voor de verkiezingen had de PSD, in naam een sociaaldemocratische partij, een sterk nationalistische campagne gehouden in de stijl van Orban: Alles was de schuld van het buitenland. Dat de kiezers deze boodschap niet konden waarderen blijkt uit de resultaten. De Europeesgezinde partijen, alliantie USR+ en PNL, hebben een sterke winst geboekt ondanks het feit dat USR+ een nieuwe partij is met weinig bekende gezichten, en dat de PNL-leiding een weinig krachtige indruk maakt.

Lange rijen bij de consulaten

Van de ongeveer 4 miljoen Roemenen in het buitenland zijn er zo’n 800.000 geregistreerd als kiezer. Deze emigranten stemmen doorgaans progressief en zijn niet op de hand van de PSD. Volgens de kieswet kan er niet per brief worden gestemd, dus moet het Roemeense ministerie van buitenlandse zaken stemlokalen organiseren in ieder land waar een Roemeense gemeenschap is. Net als bij de nationale verkiezingen in 2016 stonden er overal in Europa lange rijen omdat de logistiek volstrekt onvoldoende was. De PSD-minister van buitenlandse zaken wordt ervan beschuldigd dat hij expres te weinig stemlocaties, stemhokjes, stembiljetten en stempels heeft geregeld. Toen het stemmen werd beëindigd om 21.00 uur, stonden er nog steeds lange rijen boze Roemen die wilden stemmen, ook in Nederland. Maar het kiezertje pesten heeft de regering niet mogen baten.

Dragnea in de gevangenis

Tot overmaat van ramp voor de PSD werd partijleider Liviu Dragnea de volgende dag, op 27 mei, definitief veroordeeld in een oude zaak, voor het frauderen met fictieve arbeidsplaatsen. Het vonnis is 3,5 jaar gevangenisstraf, nadat hij in 2012 ook al eens veroordeeld was voor verkiezingsfraude. De als zwak bekendstaande premier Dăncilă staat er nu alleen voor. De oppositie ruikt bloed en wil het kabinet wegsturen met een motie van wantrouwen, maar het is de vraag of daarvoor wel een meerderheid te vinden is. De verhoudingen in het nationale parlement zijn wel wat anders dan die in het Europese.