Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Roemenië: Een grotere rol binnen de NAVO en opkomst van extreemrechts

Door de Oekraïnecrisis komt Roemenië ook in de schijnwerpers als onderdeel van het NAVO-oostfront. De Roemeense regering stelt zich diplomatiek maar vastberaden op. Diezelfde regering is in het binnenland juist stuurloos door een machtsstrijd binnen de coalitie. Een extreemrechtse partij profiteert daarvan.

Nieuwe Roemeense regering na strijd om de macht

Een nieuwe regeringscoalitie lijkt beklonken in Roemenië. De kleinere, progressieve coalitiepartner verdwijnt en een grote, conservatieve partner komt met de liberalen regeren. Deze nieuwe coalitie ontstaat na een half jaar machtsstrijd binnen de liberale partij (PNL).

Justitie in Roemenië: Blijft het land onder controle van de EU?

Sinds de toetreding tot de EU in 2007 staat Roemenië onder verscherpte controle van de Europese Commissie. Dit gebeurt met het zogenaamde Mechanisme voor samenwerking en toetsing. Ook Bulgarije was hier tot en met 2019 aan onderworpen, totdat de Commissie het wel genoeg vond. Buurland Roemenië was op de goede weg, nam toen een rare afslag, maar lijkt nu weer op een beter spoor. Dit blijkt uit twee recente signalen.

Nieuwe regering maakt ruzie, resultaten blijven uit

Progressieve Roemenen hadden gehoopt dat er na de verkiezingen in december 2020 een aantal dingen zou veranderen. Minder vriendjespolitiek en loze beloften, meer doorpakken. Die hoop is tot nu toe ijdel gebleken.

Roemenië: Slap begin van een nieuwe regering

Terwijl de coronavaccinaties in Roemenië soepeler verlopen dan verwacht, blijven ambitieuze plannen van de regering achterwege. Er moet de komende begrotingsperiode veel Europees geld worden opgemaakt, maar het is onzeker of daar wel de bestuurlijke capaciteit voor is. En dan kampt Roemenië ook nog steeds met corruptie.

Met mondkapje naar de stembus in Roemenië

Na de zomer is het aantal besmettingen van het coronavirus in Europa weer toegenomen. Roemenië is geen uitzondering. Het aantal besmettingen stijgt, en het aantal sterfgevallen is hoog in vergelijking met andere EU-landen. De scholen zijn nu ook weer begonnen en er staan verkiezingen voor de deur.

Roemenië in coronatijd: per 15 mei wordt het weer losser

Toen half maart de noodtoestand werd afgekondigd en de president per militaire verordening ging regeren (want dat was nu eenmaal de term), werd menig Roemeen het benauwd. Men was het erover eens dat strenge maatregelen alleen zouden helpen als ze stevig gehandhaafd zouden worden. Nu de noodtoestand op 15 mei afloopt, houdt men zijn hart vast.

Overwinning zittende president Roemenië

Klaus Iohannis krijgt een nieuw mandaat met twee derde van de stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat, Viorica Dăncilă van de voormalig communisten, geeft voorlopig niet toe aan druk om af te treden als partijleider van de PSD.

Forse veranderingen in Roemeens politiek landschap na verkiezingen Europees Parlement

De opkomst was groot op 26 mei, bijna 50 % van de Roemenen ging stemmen. De grootste coalitiepartner, PSD, heeft ruim 23 % van de stemmen gekregen, ongeveer de helft ten opzichte van de vorige nationale parlementsverkiezingen. Een samenwerkingsverband van twee nieuwe partijen die voor Europa en tegen corruptie zijn, is op bijna 20 % uitgekomen. De liberale partij PNL is de grootste geworden met bijna 27 %.