Wat is de (on)zin van verkiezingen in Congo?

Officieel eindigde het mandaat van de Congolese president Joseph Kabila in december 2016. Hij trad echter niet af. Overal in het land gingen Congolezen de straat op om hiertegen te protesteren. Daarvóór protesteerde het volk tegen het feit dat Kabila aan de grondwet wilde sleutelen zodat hij zichzelf voor een derde, ongrondwettelijke termijn kon kandideren. Bij elk protest treedt Kabila’s bewind hard op, met tientallen doden en honderden politieke gevangen als gevolg.

Ook op oudjaarsdag 2017 gingen Congolezen in verschillende steden massaal de straat op om tegen het illegale presidentschap van Kabila te demonstreren. Om te voorkomen dat de buitenwereld hier iets van zou meekrijgen, sloot Kabila’s regime het internet en sms-verkeer voor drie dagen af. De demonstratie werd wederom met harde hand neergeslagen. Er vielen acht doden en honderden gewonden.

Op 26 Januari organiseert de FMS een Politiek Café. Centraal staat de toekomst van Congo. Zullen verkiezingen bijdragen aan een vredig en democratisch Congo? Wat doen de Congolezen om veranderingen te bewerkstelligen? En welke rol kan de internationale gemeenschap en jij als burger hierin spelen? We beginnen de avond met de korte documentaire ‘Crisis in the Congo: Uncovering the Truth’. Vervolgens gaan de sprekers en het publiek op zoek naar antwoorden op de crisis.

Wanneer:       Vrijdag 26 Januari 2018
                          20.00 uur – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30)

Waar:              Humanity House
                          Prinsegracht 8, Den Haag 

Toegang:        Gratis, aanmelden via het online aanmeldsysteem is vereist.

 

Over de sprekers

  • Nadia Nsayi werkt als beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Nadia is gespecialiseerd in het vredesproces in de Democratische Republiek Congo en heeft bijzondere aandacht voor het beleid van België en de rol van het Congolese middenveld.
  • Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist. Hij komt uit Congo maar woont nu in Den Haag. In 2006 en 2011 trad hij namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer in Congo. Muambi is tevens spreker en neemt deel aan (inter)nationale fora over Afrika. Daarnaast publiceert hij essays in kranten zoals Trouw en schreef hij het boek ‘Democratie kun je niet eten’.
  • Angélique Mbundu is juriste, ondernemer en eigenaar van een adviesbureau. Angélique heeft een rijke ervaring in zowel de publieke, private als de non-profit sector. Ze is bestuurslid van de organisatie Yangambi en artistiek directeur van het iAfrica Film Festival. Bovendien is ze een van de oprichters van het African Young Professional Network (AYP) en duo-voorzitter van de Nederlandse afdeling van het netwerk Africa 2.0.
  • Rapper Badi (Badibanga Ndeka) woont in Brussel maar beschrijft zichzelf als ‘een man zonder land’. Over zijn identiteit zegt hij het volgende: “Ben ik Belgisch of kom ik uit Congo, of ben ik gewoon een Belg met een zwarte huid… Zoon van de kolonies, kind van de slavernij, geadopteerd door Europa…”
  • Moderator van dit programma is Kiza Magendane. Kiza is een Amsterdamse schrijver van Congolese komaf. Hij heeft politicologie gestudeerd en is als publicist verbonden aan OneWorld, de Volkskrant en NRC.

Politiek Café is een initiatief van de Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met Yangambi.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.