Tunesische democratie in groot gevaar na hard optreden tegen critici

Protesten in Tunis, Tunesië 2011: Flickr

Het regime van president Kais Saied in Tunesië heeft een nieuw dieptepunt bereikt door een hardhandig optreden tegen critici. Tientallen publieke figuren, waaronder politici, protestorganisatoren, advocaten, rechters, vakbondsfunctionarissen, het hoofd van een onafhankelijk radiostation en bedrijfsleiders, werden gearresteerd tijdens vaak gewelddadige nachtelijke invallen. Dit heeft geleid tot protesten in het hele land gedurende een toenemende angst voor een terugkeer naar de autocratie.

De afgelopen weken heeft de politie tientallen prominente leden van de oppositie gearresteerd, waarvan de meesten banden hebben met de coalitie van partijen en demonstranten die zondag hebben geprotesteerd  De afgelopen weken zijn onder meer politici van Ennahda, de grootste partij in het inmiddels gesloten parlement, leiders van een protestgroep, het hoofd van de belangrijkste onafhankelijke Tunesische media en een prominente zakenman gearresteerd. Het regime heeft deze acties gerechtvaardigd door de arrestanten te beschuldigen van verschillende misdaden, zoals het manipuleren van de markt, het creëren van voedseltekorten en samenzwering tegen de staat. De regering-Saied probeert dus uitdrukkelijk critici de schuld te geven van de slechte economische staat in Tunesië.

Staatsgreep

Saied, die in 2019 werd gekozen en sloot in 2021 het parlement en ging regeren per decreet. Zijn populariteit is tanende vanwege de aanhoudende economische crisis in het land en de toenemende ondrukking van activisten en leden van de oppositie. Bij de afgelopen verkiezingen in december was de opkomst slechts 8,8 procent. Volgens de tegenstanders van de president wordt het steeds duidelijk dat hij de democratie die hij tijdens de Arabische lente van 2011 inluidde, heeft ontmanteld en dat hij een einde zal maken aan de vrijheden die hij met zich mee bracht. Saied heeft ontkent dat zijn acties een staatsgreep waren en beweerde dat zijn acties noodzakelijk zijn om Tunesië van de chaos te redden. Zijn acties hebben geleid tot wijsverspreide protesten in het hele land.

Aanval op democratie

Dit ingrijpende optreden tegen afwijkende meningen komt na een soortgelijke aanval op de onafhankelijke rechtelijke macht in de afgelopen maanden, waarbij tientallen rechters werden ontslagen wegens zogenaamde corruptie. Rechters die onlangs tegen hun ontslag in beroep gingen zeggen dat zij het doelwit zijn omdat zij de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht verdedigen en weigeren de bevelen van het regime op te volgen

De drie takken van de regering zijn volledig buiten spel gezet: de onafhankelijke media is het zwijgen opgelegd, vakbonden staan buitenspel en prominente oppositiefiguren zijn op valse beschuldigen opgesloten. Het harde optreden van het regime van Saied heeft namelijk ernstige gevolgen voor de democratie en de mensenrechten in het land. De onderdrukking van afwijkende meningen en de arrestaties van critici en oppositieleiders zijn een ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat. Bovendien heeft het regime de onafhankelijke rechtelijke macht en de vakbonden onder druk gezet, wat verder bijdraagt aan de erosie van de democratie in Tunesië. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap de Tunesische regering oproept om de mensenrechten te respecteren en de democratie te herstellen.