Mijn naam is Jarne van der Poel, en ik ben een 22-jarige masterstudent in Utrecht. Tijdens mijn studie Geschiedenis van Politiek en Maatschappij bestudeer ik de historische wortels van de politieke en maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Het antwoord op die uitdagingen is internationale solidariteit en duurzame ontwikkeling – een antwoord dat we in de huidige Nederlandse politiek niet altijd terugzien.
De missie van de Foundation Max van der Stoel (FMS) is om Nederlands beleid eerlijker te maken voor mensen hier, en mensen elders. Om die reden ben ik hier sinds februari met veel enthousiasme stagiair ‘Lobby and Advocacy‘. In deze rol ondersteun ik de lobby richting Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers op thema’s zoals klimaatverandering en belastingontwijking.
Tijdens mijn stageperiode heb ik me verder kunnen verdiepen in deze onderwerpen. Zo heb ik samen met mijn collega’s tijdens ons Climate Justice-onderzoek een kritische blik geworpen op het Europese klimaatbeleid en aanbevelingen gedaan over hoe de stemmen van gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen en jongeren in Afrika, hierin beter vertegenwoordigd moeten worden.
Daarnaast heb ik binnen het samenwerkingsverband Building Change de effecten van Nederlands beleid op ontwikkelingslanden kritisch gevolgd. Hierover mocht ik rond verkiezingstijd namens de organisatie een opiniestuk in het NRC schrijven. Door de politieke agenda te volgen en mee te denken over manieren om die te beïnvloeden, heb ik meer geleerd over het Nederlandse politieke landschap, en hoe bepaalde dingen werken in Den Haag. Ook heb ik kennis gemaakt met de vele kleine en grote maatschappelijke organisaties die zich voor ontwikkelingssamenwerking inzetten.
Ten slotte volgde ik bij het Democracy-team van de Foundation de politieke ontwikkelingen in buurlanden rondom de Europese Unie. Zo kreeg ik de mogelijkheid om te verdiepen in verscheidene onderwerpen: van LHBTI-rechten in Servië, tot het lot van journalisten en activisten in Belarus, of mensenrechten in de Palestijnse gebieden. Om huidige politieke problemen in deze landen te begrijpen, is de achterliggende geschiedenis ook van belang. Hier kon ik de vaardigheden van mijn studie goed inzetten.
De FMS bestaat uit een klein team. Tijdens al mijn werkzaamheden vond ik het prettig hoeveel verantwoordelijkheid en vertrouwen ik heb gekregen. Bij het schrijven van opiniestukken of brieven namens de Foundation, of bij het produceren van artikelen voor de website, kon ik vaak mijn eigen gang gaan. Ook werd mijn inbreng en feedback altijd serieus genomen. Als jij meer wil leren over de Nederlandse politiek en internationale solidariteit in een prettige werkomgeving, zou ik je daarom zeker aanraden om te solliciteren voor deze stageplek!
Een kijkje nemen achter de schermen van de ‘Lobby and Advocacy’ stage? Kijk dan deze video.
Wil jij ook stage lopen bij de FMS? Reageer dan hier voor 14 juni op een van de vacatures!