Overwinning zittende president Roemenië

Klaus Iohannis krijgt een nieuw mandaat met twee derde van de stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat, Viorica Dăncilă van de voormalig communisten, geeft voorlopig niet toe aan druk om af te treden als partijleider van de PSD.

Westen
Het verschil tussen beide kandidaten was groot, ongeveer 30 %. De opkomst was laag, ongeveer 50 %. Iohannis, een van de 25.000 etnische Duitsers die nog in Roemenië wonen, wordt in de West-Europese pers steevast als westersgezind geëtiketteerd. Maar dit is niet het belangrijkste verschil met Dăncilă. In Roemenië kom je überhaupt maar weinig Moscow lovers tegen.

Wel heeft de zittende president zijn verlengde termijn voor een belangrijk deel te danken aan de naar het Westen geëmigreerde Roemenen. Er wonen er zo’n 4 miljoen in het buitenland, vooral in Spanje en in Italië, en deze diaspora-stemmers stemmen altijd in overgrote meerderheid tegen de PSD. Wie ook de andere kandidaat is.

Wat was er te kiezen
Viorica Dăncilă, een voormalig backbencher in het Europees Parlement die als zetbaas partijleider werd, werd door een van haar eigen partijbaronnen en plein publique bestempeld als geen groot licht. Het belangrijkste verschil was dan ook niet de persoonlijke bagage van de twee kandidaten, want ook Iohannis heeft een saai, afstandelijk en opportunistisch imago.

De strijd ging tussen de status quo, met systemische corruptie, graaien uit de overheidsruif, vriendjespolitiek en een tergend gebrek aan daadkracht enerzijds, en anderzijds de belofte ooit een ‘normaal’ Europees land te worden, iets waar de nieuwe middenklasse van droomt: correcte ambtenaren, goede openbare voorzieningen en een competitieve economie. De PNL, de partij waar Iohannis uit voortkomt en die hem bij deze verkiezingen dan ook steunde (in Roemenië is de president officieel partijloos) heeft ook zeker geen smetteloos imago. Maar in de tweede ronde van de verkiezingen ging het niet meer om de nuance.

En nu?
Iohannis begint nu zijn tweede (en laatste) termijn met een boost: direct gekozen met een grote meerderheid. De interim-regering is van zijn eigen politieke kleur, dus tot de parlementsverkiezingen van volgend jaar kan er worden doorgepakt. De bevoegdheden van de Roemeense president zijn niet zo groot als die van de Franse, maar via diverse rollen, benoemingsbevoegdheden en verplichte consultaties kan hij het tempo van de regering beïnvloeden. Hopelijk geeft de regering niet toe aan de verleiding om voor de verkiezingen de economische groei te verjubelen aan subsidies en loonsverhogingen

Door: Johan Bouman
Foto: Flickr