Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Na 3 jaar zegt de FMS Remy van Aanholt gedag

Na drie mooie jaren heeft Remy besloten om zijn ambities voor een rechtvaardigere wereld op een andere werkplek te realiseren. Per 1 augustus gaat hij aan de slag bij de Raad van de Rechtspraak in Den Haag. Het is met pijn in zijn hart dat hij de FMS gaat verlaten, want het waren drie bijzondere jaren. Op zijn laatste dag op kantoor blikt Remy hierop terug, in een openhartig gesprek met collega Max Landheer.

Omschrijf de FMS in drie woorden

Rechtvaardigheid. Vrijheid. Zelfontplooiing.

Wat ga je het meest missen aan de FMS?

Dat zijn toch wel mijn collega’s. De FMS is een hele leuke jonge club mensen bij elkaar. Hetzelfde geldt voor al onze partners in het buitenland. Met sommige mensen ben ik echt bevriend geraakt, vooral onze contacten van het SD-platform in Armenië en Oekraïne. Ik ga bijvoorbeeld later dit jaar naar de bruiloft van een vriend in Armenië. Maar met onze partners in Noord-Macedonië onderhoud ik, onder meer, ook goeie contacten. Eén daarvan belt mij tegenwoordig zowat dagelijks.

Hoe ben je ooit bij de FMS terecht gekomen?

Op het moment dat ik in Ghana stage liep kwam ik in aanraking met de FMS door een vacature, ergens op de website van de Afrikadag. De FMS zocht een Afrikadag-stagiair en toen dacht ik meteen: leuk! Ik had mijn sollicitatiegesprek via Skype (Zoom bestond nog niet destijds) met FMS Directeur Arjen Berkvens en de Senior Policy Advisor Anne van der Meer. De verbinding was verschrikkelijk, maar desalniettemin klikte het van beiden kanten meteen goed.

Welke ervaring (op reis) is je het meest bijgebleven?

De eerste keren dat je partners ontmoette, in bijvoorbeeld Oekraïne, waren heel bijzonder. Doordat je via de telefoon en Zoom al heel veel contact had gehad, voelde het alsof je ze al jaren kent zodra je ze dan voor het eerst in het echt zag. Ik werd daar echt onthaald als een familievriend. Misschien wel het meest memorabel is het een avondje uit met de hele familie van één van de oprichters van het SD-platform. De kinderen waren zelfs mee.

Wij zijn de afgelopen periode heel begaan geweest met het SD-platform in Oekraïne. Hoe zie jij de oorlog zich verder ontwikkelen?

Ik zie het eigenlijk twee kanten op gaan. Enerzijds stopt Rusland denk ik niet voordat ze een groot deel van Oekraïne in handen hebben. Ook vooral nu het Westen zware wapens blijft leveren denk ik dat Poetin juist alles in de strijd zal blijven gooien om geen gezichtsverlies te lijden. Ik vrees vooral heel erg dat buurland Moldavië zal worden meegetrokken in de oorlog, omdat Rusland de corridor richting Transnistrië wilt beheersen. Anderzijds denk ik ook dat er een status quo kan ontstaan zoals dat voorgaande jaren in de Donbas ook zo was: een front dat weinig verschuift, maar wel Oekraïne is tweeën splijt. De oorlog kost Poetin namelijk enorm veel. Analisten zeggen dat hij nu verouderde wapens moet inzetten en rijen aan jonge militairen worden begraven in Siberië. Hoe leg je dat uit aan je volk als het een “speciale militaire operatie”?

Wat is hetgeen dat je hebt gedaan bij FMS waar je het meest trots op bent?

Let Me Say This was een videoproject waar ik uiteindelijk heel trots op was. Hierbij boden wij een virtueel podium aan activisten in de landen waar de FMS actief in is. Het was een heel mooi project ten tijden van Corona. Juist omdat het werk voor veel mensen stil lag in die periode, kon je door middel van zo een videoproject toch partners blijven steunen en een hart onder de riem steken.

Wat ga je nu precies doen bij de Raad van de Rechtspraak?

De Raad van de Rechtspraak is een onafhankelijk overheidsorgaan. Het beheert alle financiën van gerechtshoven en rechtbanken in Nederland en maakt beleid als het gaat om de rechtspraak. Ik ga aan de slag bij de afdeling ‘Internationaal’. Ze hebben netwerk van partners binnen en buiten de EU. Zo liep er bijvoorbeeld een project waarbij het rechtssysteem in Oekraïne werd opgeschoond. Een soort pre-vetting procedure. Ik ga het netwerk binnen de EU onderhouden en bijvoorbeeld bezoekers ontvangen vanuit ook buiten de EU. Het Nederlandse rechtssysteem heeft internationaal veel aanzien en informatie daarover delen wij graag met geinteresseerden.

Welke ervaringen en kennis neem je vanuit de FMS mee daarnaartoe?

Al mijn kennis uit Oost-Europa en de Westelijke-Balkan op de eerste plaats. Hopelijk kunnen wij daar ook een aantal projecten opstarten. Daarnaast neem ik ook wel het besef mee hoe belangrijk de democratie en rechtstaat is voor ons allemaal, alhoewel wij dat misschien soms als vanzelfsprekend beschouwen. Ik realiseer mij heel goed waarom wij andere landen moeten steunen bij het versterken van democratische instituties en rechtssystemen. Dat zal ik op deze positie bij de Raad van de Rechtspraak blijven kunnen doen, al dan niet in een ander jasje.

Interview door Max Landheer