Na de zomer is het aantal besmettingen van het coronavirus in Europa weer toegenomen. Roemenië is geen uitzondering. Het aantal besmettingen stijgt, en het aantal sterfgevallen is hoog in vergelijking met andere EU-landen. De scholen zijn nu ook weer begonnen en er staan verkiezingen voor de deur.
Overal mondkapjes
De Roemeense overheid is zich ervan bewust dat er strenge maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het wankele zorgstelsel bezwijkt onder een grote toestroom COVID-19 patiënten. Niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in winkels en andere gebouwen moet iedereen verplicht een mondkapje op. Alleen kleine kinderen zijn van de verplichting uitgesloten.
Dus zitten op de basisschool en het voortgezet onderwijs kinderen afwisselend twee weken in de klas, met een mondkapje op, waarna ze dan, twee weken thuis zitten en online onderwijs krijgen. Als er tenminste geen coronagevallen op de school zijn, want dan gaat alles online verder.
De kleuterscholen hebben zich volledig moeten aanpassen vanwege de nieuwe maatregelen. Daar hoeven de kinderen geen mondkapje op, maar moeten ze wel zoveel mogelijk afstand houden. In de stad zitten er al gauw 500 leerlingen op één kleuterschool, en er zijn protocollen opgesteld die per school variëren. Zo mogen ouders op het terrein van de school komen, maar wel met een mondkapje op. Daarnaast mogen de kleuters alleen in kleine, vaste groepjes in de klas spelen. Op de speelplaats is per klas een stukje afgebakend en leerkrachten dragen allemaal een mondkapje. Ook is er iedere dag een medische controle.
Verkiezingen
Kortom, de lol is er van af. Maar het einde is nog niet in zicht. Het gerucht gaat dat de regering na de lokale verkiezingen van 27 september weer een lockdown wil instellen, om de opkomst voor de verkiezingen niet te ontmoedigen.
Bij de verkiezingen kunnen burgemeesters, gemeenteraden, provinciaal bestuurders en provincieraden worden gekozen. Stemmen kan alleen met een mondkapje op. Er is al een aantal jaren een verschuiving gaande in de Roemeense politiek, van conservatief naar progressief. Hierbij krijgen de behoudende (corrupte) machtspartijen overigens nog steeds veruit de meeste stemmen.
In Boekarest gaat de strijd tussen Gabriela Firea, de zittende burgemeester en Nicușor Dan. Deze laatste is een onafhankelijk kandidaat, die door progressieve partijen maar ook door de liberalen wordt gesteund. Dankzij die gelegenheidssamenwerking loopt Dan voorop in de peilingen. In grote delen van het land is de PSD, sociaaldemocraten in naam, echter zeker van de winst.
Door: Johan Bouman
Foto: Unsplash