Hallo allemaal, mijn naam is Lou Boshart en ik zit in mijn vijfde jaar VWO. Afgelopen twee weken heb ik bij de Foundation Max van der Stoel (FMS) meegelopen als snuffelstagiair. Na mijn eindexamen ben ik van plan Geschiedenis te gaan studeren in Utrecht, met in de verre toekomst het plan ook nog een master Internationale Betrekkingen te doen. Mijn oom, die bij de VN werkt, adviseerde mij om bij een NGO stage te lopen gezien mijn interesse in internationale politiek. Zodoende kwam ik bij FMS terecht.
Ik had mij in eerste instantie voorbereid op twee weken kantoorwerk, iets waar ik mij overigens erg op had verheugd. Maandag kreeg ik echter te horen dat ik van woensdag tot en met zaterdag mee mocht met de ‘Tour de Frans’ naar Brussel, Aken, Bergen op Zoom, Antwerpen, Den Haag en Amsterdam om Frans Timmermans aan te moedigen in aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei. Ik ben onlangs begonnen met mijn profielwerkstuk, waarin ik kansenongelijkheid vanuit een persoonlijk perspectief onderzoek. In de bus naar Antwerpen heb ik Frans Timmermans kunnen interviewen over de kansenongelijkheid in Europa. Dit was voor mij toch wel het hoogtepunt van de stedentrip! Hij heeft van alles verteld over de uitbreiding van het Erasmusprogramma, de ontwikkeling van Afrika en over hoe essentieel het is voor migrantenkinderen om al op veel jongere leeftijd naar school te gaan en in contact te komen met de Nederlandse taal. “Ik denk dat we erover moeten nadenken op welke leeftijd we kinderen op school laten beginnen. Zeker in een diverse samenleving waar niet iedereen thuis meteen de taal van het land meekrijgt is pas op vierjarige leeftijd naar school gaan te laat. Kinderen hebben dan vaak al zo’n achterstand, niet alleen in de kennis van een taal maar ook de taligheid, het gebruik van de taal. Dat ze die nauwelijks meer in kunnen halen. Daar moeten we echt iets aan doen” , aldus Frans Timmermans.
Op kantoor heb ik mij verdiept in de politieke situaties van Albanië en Oekraïne en hier over geschreven in de Newsflash en op de website van het European Forum. Daarnaast heb ik onze eigen Balkan-expert Danijel geïnterviewd over de toetreding van de zes westelijke Balkanstaten tot de Europese Unie. “De Balkan is niet zozeer onze achtertuin als dat het onze voortuin is. Als je daar zwakke staten hebt waar georganiseerde misdaad de overhand heeft, kan je dat in Europa voelen. De georganiseerde misdaad kent namelijk niet echt grenzen. Die werken heel makkelijk samen met andere criminelen binnen de Europese Unie. Wanneer je dit gebied integreert in de Europese Unie heb je veel meer controle. Dat hoeft niet per se door toetreding te zijn, toetreding is een eindbestemming van een heel lang proces. Dat proces is belangrijker dan toetreden zelf”, aldus Danijel.
Mijn stagebegeleidster Rozemarijn heeft mij heel erg goed geholpen om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden binnen de FMS. Daarnaast was ik echt blij verast dat het hele team elke dag uitgebreid samen luncht. Hierdoor was het veel makkelijker om collega’s te leren kennen. In mijn geval door lekker te luisteren 🙂