Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Discussie over arbeidsmigratie – Verslag PvdA Congres

Op zaterdag 11 juni vond eindelijk het PvdA congres weer plaats! Dit jaar kon het enorme evenement weer fysiek doorgang vinden. De sfeer zat er dan ook goed in en de dag werd druk bezocht. Bijzonder was bovendien de stemming over verdere linkse samenwerking met GroenLinks, waar niet alleen onder PvdA-ers, maar ook landelijk veel aandacht voor was.

Aanwezigheid FMS

Natuurlijk was de FMS ook met veel plezier aanwezig, zowel met een stand als met een interessante workshop. Met het heerlijke weer van de dag was het voor de standhouders mogelijk buiten in het zonnetje te staan. Op dit sfeervolle veldje vond ook de lunch plaats, waardoor er rond deze uren veel belastingstelling voor de stands was met leuke en levendige gesprekken tot gevolg.

Bij de stand kon men zich al verdiepen in de rapporten die door de FMS geschreven zijn over migratie. Hierop voortbordurend werd door Anne van der Meer (FMS) en Agnes Jongerius (PvdA Europarlementariër) een sessie verzorgd.

Kunnen we arbeidsmigratie in goede banen leiden?

Door moderator Kido Koenig werd de sessie in een goed gevulde zaal ingeleid, die als hoofdvraag had ‘Kunnen we arbeidsmigratie in goede banen leiden?’. Anne legt uit dat veel Afrikaanse migranten op irreguliere wijze migreren. Dit omdat er vrijwel geen legale mogelijkheden zijn, met als gevolg dat veel mensen het leven laten op de Middellandse Zee. Veel van deze migranten zien in eigen land en geen regio geen toekomstperspectief. Hier komt bij dat veel geld dat bestemd is voor ontwikkelingssamenwerking in werkelijkheid gebruikt wordt om migranten op diverse plekken tegen te houden.

De irreguliere migranten die de EU wel weten te bereiken worden te vaak en te veel uitgebuit, stelt Agnes. Deze mensen komen in barre werk- en leefomstandigheden terecht, tegen extreem lage lonen.

Met deze introducerende schets van de situatie wordt het debat geopend. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te praten over de stelling: ‘Werkgevers staan er om te springen, dus het plan van de Europese Commissie om het makkelijker te maken voor arbeidsmigranten van buiten de EU om in Europa we werken is een goed idee’.

‘Barre omstandigheden’

Er ontstaat een boeiend gesprek waarin de focus vooral ligt op de omstandigheden en uitbuiting van migranten in Nederland. Anders dan in andere EU-landen, is de Nederlandse arbeidsmarkt extreem flexibel ingericht. De uitzendbureaus profiteren hiervan; migranten worden nauwelijks betaald voor het zware werk, en verkeren vaak in barre woon- en werkomstandigheden. Ondertussen hebben de uitzendbureaus geen verplichting deze mensen een vergunning te bieden.

‘Veel distributiecentra in Nederland kunnen niet draaien zonder arbeidsmigranten, er werken daar bijna geen Nederlanders. Als die centra niet zonder deze migranten kunnen, moeten we die mensen gewoon degelijke huisvesting bieden’, stelt Agnes. Ook kwam de vraag naar voren of, als we deze mensen geen fatsoenlijke omstandigheden kunnen bieden, zulke distributiecentra wel bestaansrecht hebben in Nederland.

Vanuit het publiek wordt hieraan toegevoegd dat er hier ook een grote rol ligt voor de arbeidsinspectie, die nu afwezig is. ‘De regels met betrekking tot een fatsoenlijke werkomgeving en degelijke huisvesting zijn er al. Nu nog de handhaving.’

Krappe arbeidsmarkt maakt het weer actueel

De huidige krappe arbeidsmarkt maakt dat arbeidsmigratie weer een actueel onderwerp wordt. Agnes benadrukt echter dat het nodig hebben van arbeidsmigranten om banen op te vullen een gelegenheidsargument is. Er moet een menselijkere benadering zijn. De aandacht die er vanuit de media nu is maakt hopelijk ook dat de uitbuiting en slechte huisvesting belicht zullen worden, en wellicht op de politieke agenda belanden.

Duidelijk is dat er nog een lange weg te gaan is en hier de komende tijd veel over gesproken zal moeten worden.

 

Afbeelding: zaal PvdA congres waarin de FMS-sessie plaatsvond op zaterdag 11 juni