Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Een terugblik op de MENA Academy in Sulaymaniyah

 

Gedurende 2 tot 5 juni vond de vierde editie van de MENA (Middle East & North Africa) Academy en eerste editie van de MENA Women Academy plaats in Sulaymaniyah, Koerdische Autonome Regio (KRG), Irak. Vier dagen lang werden 45 participanten uit Tunesië, Jordanië, de Palestijnse Gebieden, Libanon en de KRG, Irak getraind op een verscheidenheid aan actuele politieke onderwerpen en vaardigheden.

Workshops voor jongeren

Aan de MENA Academy namen uitsluitend jongeren deel. Hier lag de focus op het trainen van vaardigheden als politiek leiderschap, politieke campagne, sociaaldemocratie en interne partij democratie. 

Deze jongeren vormen een nieuwe generatie in de dynamische MENA, waar door grote uitdagingen goed politiek leiderschap vereist is. Deze deelnemers bevinden zich met regelmaat in een politiek klimaat waarin autocratische tendensen de boventoon vieren, en het moeilijk is om op een democratische wijze politieke besluitvorming te beïnvloeden. Zoals in Tunesië, waar de huidige president Kais Saied alle grondwetten aan zijn laars lapt, en hiermee de jonge democratie in het land sinds de Arabische Lente sterkt bedreigd.

De regionale schaal van deze training zorgt voor een interessante dynamiek waarin deelnemers uit verschillende landen kennis opdoen over elkaars organisaties, landen en politieke systemen. Zij zijn de voorhoede van een nieuwe sociaaldemocratische politieke generatie in de regio.

mena_4.jpg

MENA Women Academy            

Ook vond op deze data de eerste editie van de MENA Women Academy plaats. Met trots hebben we een verscheidenheid aan vrouwelijke politieke activisten uit de MENA bij elkaar gebracht voor verschillende politieke trainingen. Zij vormen een bijzondere mix van ervaren vrouwelijke activisten en jonge, leergierige deelnemers – een zeer interessante leerschool voor een nieuwe, sterke generatie vrouwelijk politiek leiders in de MENA.

Op dit terrein is nog veel te winnen – in de meeste landen voeren mannen op leeftijd de boventoon in de politiek. Waar landen zoals Jordanië de hoeveelheid vrouwen in de politiek op een bepaald niveau houdt door middel van quota, is het belangrijk dat een sterke generatie vrouwen op eigen benen democratische verandering kan bewerkstellingen in de regio.

mena 5

Sulaymaniyah, Koerdistan

De deelnemers en organisatoren zijn met veel gastvrijheid ontvangen in Sulaymaniyah. Deze stad van 800,000 inwoners, omringd door een bergachtig landschap, vormde een bijzonder decor voor deze regionale training. De stad heeft in de afgelopen jaren veel vluchtelingen gehuisvest na de IS-crisis, en kampt met een economische crisis door een geschil met de federale Bagdad-regering over olie-inkomsten. Desondanks is Sulaymaniyah momenteel een van de meer vrije en welvarende steden van Irak.

Desalniettemin zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. Politieke oppositie wordt hard de kop in gedrukt, zoals in 2021 bij grote studentenprotesten in Sulaymaniyah. Ook is de migratie vanuit de regio nog altijd zeer hoog vanwege de economische problematiek in de regio. 

De stad kent daarnaast een donkere geschiedenis, vanwege grove misdaden tegen de menselijkheid door het Ba’ath-regime van Saddam Hoessein tegen de Koerdische bevolking in de jaren ’80 en ‘90. Deze realiteit komt dichtbij in het Amna Suraka museum in de stad – de voormalige gevangenis van Hoessein’s geheime dienst. Of op een uur rijden in Halabja, waar een vreselijke gifgasaanval plaatsvond op de lokale Koerdische bevolking. 5000 mensen kwamen hierbij om het leven. Dit is een cynische waarschuwing voor de ultieme prijs van autocratie, één-partij-stelsels en het verheerlijken van alleenheersers. Deze geschiedenis maakt het belang van de MENA (Women) Academy des te meer actueel.  

mena_6.jpg

Het indrukwekkende monument te Halabja

Deze trainingen organiseren wij samen met het Olof Palme International Center