Zoek op
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul over de internationale aanpak van het coronavirus

Op donderdag 24 april sprak de FMS met PvdA Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul – woordvoerder Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – over de internationale bestrijding van het coronavirus en gevolgen hiervan op landen in Afrika (en andere ontwikkelingslanden). Wat is de rol van Nederland hierin?

De vrijgemaakte 100 miljoen door Kaag naar lokale financieringsinstanties?
Volgens Kirsten is het belangrijk dat financiële noodhulp voor coronabestrijding in OS-landen zowel internationale als lokale organisaties bereikt. Grote organisaties met veel bereik, zoals het Internationale Rode Kruis, kunnen op veel plekken opereren om hulp te bieden. Zo ook achter frontlinies en in oorlogsgebieden waar momenteel de nood heel hoog is. Tegelijkertijd is het enorm belangrijk dat lokale organisaties in staat zijn om in gemeenschappen te komen waartoe juist zij het beste toegang hebben. Het is echter voor kleine organisaties vaak lastiger om te bestaan: “ze kunnen bijvoorbeeld vaak moeilijk toegang vinden tot financiering, een thema dat wij al langer bepleiten bij de minister en nu extra belangrijk is”. Flexibiliteit is belangrijk, maar wel in overleg met hulporganisaties. “Geef hen de ruimte om te doen wat nodig is”.

Investeren in internationale coronabestrijding
Kirsten benadrukt dat wat er ook extra geïnvesteerd wordt, het niet ten koste mag gaan van de lopende OS-begroting. “Dit is wel een zorg die wij nu hebben, ook bij de eerder benoemde 100 miljoen. Dat is niet additioneel geld, dat is geld uit de begroting”. Ook heeft zij Kamervragen gesteld aan minister Kaag over wat we in Nederland en in Europees verband gaan bijdragen aan de hulp aan landen die nu in hongersnood dreigen te belanden. Hierbij is het volgens haar heel belangrijk dat hulp naar de meest gemarginaliseerde groepen gaat, want die zijn extra kwetsbaar voor honger.

De noodzaak van ketenverantwoordelijkheid
In het verhaal van Kirsten komt duidelijk naar voren hoe belangrijk ketenverantwoordelijkheid is in tijden van corona. Haar vraag aan de minister was dan ook hoe ketenverantwoordelijkheid er nu uit moet zien. “Dat is niet zomaar een ‘nice-to-have’, iets waarvan je kan zeggen, o als het uitkomt gaan we sustainable zakendoen”. Ze benadrukt het belang dat bedrijven zich hier rekenschap over moeten geven. Als er steun wordt gegeven aan bedrijven horen daar voorwaarden bij. Bedrijven moeten heel goed gaan samenwerken met het maatschappelijk middenveld. “Internationale solidariteit is nu belangrijker dan ooit. We staan voor uitdagingen die misschien wel de grootste humanitaire uitdagingen zijn sinds de tweede wereldoorlog, zegt onder meer de VN”.

Het belang van een vitaal en sterk maatschappelijk middenveld
Beperkende maatregelen treffen in veel landen juist de meest gemarginaliseerde organisaties volgens Kirsten. Zij maakt zich zichtbaar zorgen om o.a. milieuactivisten, vrouwenrechten organisaties en LHBT-organisaties. “Het virus discrimineert niet, maar de effecten ervan wel. Een vitaal en sterk maatschappelijk middenveld is dus heel belangrijk om de stem te laten horen van iedereen”. Ze onderstreepte daarmee ook het belang om niet te praten over, maar juist te praten met: de Nederlandse overheid moet actief opzoek gaan naar stemmen van de meest gemarginaliseerden om hen te betrekken bij het ontwikkelen van noodpakketten en beleidsmaatregelen.

Het volledige interview met Kirsten van den Hul kun je terugkijken op het FMS liveblog: Corona in Afrika

 

Door: Anique Kanters en Vera Kaldenberg

Foto: Partij van de Arbeid, Lex Draijer