Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Zimbabwe kiest: eerlijke verkiezingen, transformatie of terug bij af?

Toen Emmerson Mnangagwa aantrad als de nieuwe president van Zimbabwe, op 24 november 2017, beloofde hij nieuwe, eerlijke en transparante verkiezingen uit te schrijven. Deze belofte lijkt Mnangagwa, in ieder geval deels, na te komen. Op 30 juli vinden presidents- en parlementsverkiezingen plaats in het land. Voor het eerst in drie decennia zal het politieke speelveld tijdens de verkiezingen er anders uitzien. Doordat Robert Mugabe,  die 37 jaar aan de macht was, door het leger afgelopen november buitenspel is gezet, zal de strijd voornamelijk tussen Mnangagwa en Nelson Chamisa (MDC-T) zijn. Deze verkiezingen zijn van essentieel belang voor de democratische, economische, politieke en sociale transformatie in Zimbabwe.

De huidige stand van zaken

Sinds de “krokodil”, de bijnaam van Mnangagwa, er de scepter zwaait, is er nog weinig veranderd in Zimbabwe. De situatie lijkt voor de gewone Zimbabwaan vooralsnog alleen maar te verslechteren. De inflatie stijgt alsmaar waardoor basisproducten duurder worden en veel banken hebben te kampen met schaarste aan contant geld. Dit alles heeft er tot toe geleid dat de positie van ZANU-PF, de partij van zowel Mugabe als Mnangagwa, aan het verslechteren is.

In de afgelopen maanden heeft de partij met ijzeren hand verschillende protesten in het land verstoord. Ook zijn 15.000 verpleegkundigen, die in 2010 staakten voor betere arbeidsomstandigheden, ontslagen. De partij wordt nu gekenmerkt door zijn tegenstrijdige houding waarbij de erfenis van Mugabe nog duidelijk voelbaar is.

Aan de andere kant zoekt ZANU-PF op internationaal niveau toenadering om het land weer positief op de kaart te zetten en de economie te stimuleren., “Zimbabwe is open for business”, zei Mnangagwa tijdens een interview met CNN. De deuren van land staan open voor bedrijven uit andere landen, met ogen voornamelijk gericht naar Rusland die graag wil investeren in Zimbabwaanse mijnen. Tevens heeft Mnangagwa een aanvraag ingediend om weer deel uit te maken van ’the Commonwealth’, de Britse Gemenebest van Naties.

ZANU-PF aan de macht of een nieuwe koers?

Het is op dit moment speculeren geblazen over welke partij de grootste zal worden tijdens de verkiezingen van juli en wie de nieuwe president wordt van Zimbabwe. Volgens Mnangagwa zal zijn partij na de verkiezingen aan de macht blijven en ziet hij de oppositie als “barking puppies” die geen schijn van kans maken. “ZANU-PF is in power, let it be known that nothing will change in this country even if we go for elections because people will vote for our party,” zei hij tijdens een van zijn campagnerondes.

Toch wordt er veel tegenstand verwacht van de grootste oppositiepartij van het land. Heeft de MDC-T met Chamisa aan het roer kans deze verkiezingen naar zich toe te trekken? En maken de kleinere politieke partijen een kans tijdens de verkiezingen? Verschillende oppositiepartijen bundelen hun krachten om zo een blok te vormen tegen ZANU-PF. De MDC-T werk bijvoorbeeld samen met de ZANU-Ndonga en Zimbabwe People First. Voor de kiezer die wat anders wil en niet niets te maken wil hebben met de nationale politiek zijn er nog de lokale verkiezingen, die plaatsvinden op dezelfde dag, waarbij verschillende zelfstandigen de kieslijsten domineren.

Het zullen hoe dan ook spannende verkiezingen worden voor Zimbabwe. Het grondwettelijke hof oordeelde dat Zimbabwanen in het buitenland geen recht hebben om te stemmen. Zo’n drie miljoen Zimbabwanen kunnen hierdoor niet stemmen. Een enorm aantal wat wellicht verandering teweeg kan brengen. Het is nu nog maar de vraag of de Zimbabwanen in het land massaal naar de stembus gaan en of de verkiezingen inderdaad vredig, eerlijk en transparant zullen verlopen. De EU zendt waarnemers uit die zullen observeren om de geloofwaardigheid van de verkiezingen te garanderen.

 

Door: Remy van Aanholt

Foto: Flickr