Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Stop de afschaffing van de dividendbelasting!

Tax Justice Nederland, waar FMS onderdeel van uit maakt, start vandaag met een campagne tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Het kabinet is van plan om in september met het wetsvoorstel naar de Kamer te komen waarin de dividendbelasting wordt afgeschaft. De komende maanden willen wij duidelijk maken dat de afschaffing van deze belasting ondoordacht is en er daarom van moet worden afgezien.

Door de afschaffing van de dividendbelasting zal de Nederlandse overheid jaarlijks 1,4 miljard euro mislopen. Geld dat hard nodig is voor andere belangrijke zaken zoals de zorg en het onderwijs. De campagne gaat van start met een gezamenlijke petitie

Niet meer banen door afschaffen dividendbelasting

Afschaffing van de dividendbelasting draagt niet bij aan meer of beter werk in Nederland. Het leidt niet tot een beter investeringsklimaat en daaruit volgend meer banen, zoals wordt beweerd door de voorstanders van de afschaffing. Dat blijkt uit memo’s van het ministerie van Financiën en onderzoek van SOMO. Het geld vloeit grotendeels (77%) naar  buitenlandse belastingdiensten. De overige 23% komt terecht in het Verenigd Koninkrijk en in belastingparadijzen en garandeert dus geen investeringen in de Nederlandse werkgelegenheid.

Sterker nog: de afschaffing dividendbelasting versterkt de belastingconcurrentie tussen landen. Nederland heeft internationaal al een slecht imago als belastingparadijs. Het enige andere grote Europese land dat geen dividendbelasting heft is het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Europees Parlement onttrekken bedrijven ook nu al jaarlijks tussen de 160 en 190 miljard euro aan de samenleving door belastingontwijking. Dit heeft vooral grote impact voor ontwikkelingslanden die dit geld goed kunnen gebruiken om te investeren in zorg, onderwijs, etc. 

Teken de petitie hier

fb_02_dividenbelasting_1200x630px.png

Over Tax Justice NL

Tax Justice Nederland is een netwerk van Nederlandse maatschappelijke organisaties en vakbonden actief op het gebied van belastingen. Het zet zich in voor een mondiaal eerlijk belastingsysteem en pleit voor meer transparantie van bedrijven en overheden. Tax Justice Nederland bestaat uit de volgende organisaties: ActionAid, BothEnds, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Foundation Max van der Stoel (FMS) en Transnational Institute (TNI).