Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Word jij een van onze nieuwe stagiair(e)s?

De FMS zet zich in voor democratisering in de buurlanden van de EU, een eerlijker Nederlands en EU-beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden en we stimuleren het publieke debat over deze thema’s in Nederland. Zo organiseren we op 13 april 2019 weer de jaarlijkse Afrikadag: met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo’n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét evenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland.

Daarnaast verzorgt de FMS het secretariaat van het European Forum for Democracy and Solidarity, een platform voor samenwerking tussen sociaaldemocratische partijen en stichtingen binnen en buiten de EU. Ook werkt de FMS samen met Partos en Woord en Daad onder de naam ‘Building Change‘ aan een eerlijke en ambitieuze implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in Nederland.

Profiel stagiair(e)
De stagiair gaat werken in een internationale, politieke omgeving. We verwachten daarom dat je een goed politiek gevoel hebt en een open, communicatieve houding. Je bent in staat om efficiënt informatie te vergaren en deze, ook onder tijdsdruk, helder te verwoorden. Een goede beheersing van het Engels en organiserend vermogen zijn absoluut noodzakelijk. Verder ben je vaardig met het schrijven van (nieuws)artikelen en in staat om zelfstandig te werken in een drukke werkomgeving.

We zijn op zoek naar 4 stagiair(e)s voor de volgende 3 activiteiten:

1)      Afrikadag (2 stageplaatsen beschikbaar!)
Je bent verantwoordelijk voor:

 • het assisteren bij de organisatie van de Afrikadag 2019:
 • je helpt mee met de inhoudelijke voorbereiding en organisatie van verschillende workshops en debatten;
 • je onderhoudt contacten met samenwerkende organisaties en sprekers;
 • je helpt mee in de vormgeving, levert een bijdrage aan de website en promotie van de Afrikadag en werkt mee aan de opzet van het culturele programma.

Bij deze stage is het van belang dat je aantoonbare kennis en/of affiniteit hebt met internationale samenwerking, waarbij kennis van Afrika een pré is. Wij zijn op zoek naar twee creatieve en zelfstandige stagiair(e)s, die met ons de Afrikadag 2019 tot een groot succes maken!

2)      Democratisering (1 stageplaats beschikbaar)
Je bent verantwoordelijk voor:

 • het schrijven en/of updaten van één of meerdere country updates op de website van het European Forum;
 • het mede samenstellen van de tweewekelijkse Newsflash van het European Forum alsook het bijhouden van de website van het European Forum;
 • daarnaast kan je gevraagd worden mee te helpen bij het organiseren van een buitenlandse activiteit van de FMS of een van de FMS activiteiten in Nederland;
 • ten slotte zullen er bijkomende administratieve taken van je gevraagd worden, zoals het notuleren van (internationale) vergaderingen.

Het spreekt voor zich dat je geïnteresseerd bent in democratisering en internationale samenwerking, de sociaaldemocratie en de regio’s waar wij actief zijn (Oost-Europa, de Balkan, het Midden Oosten en Noord Afrika).

3)      Building Change: duurzame ontwikkeling en beleid (1 stageplaats beschikbaar)

Je bent verantwoordelijk voor:

 • het, op zelfstandige wijze, assisteren bij de Building Change lobby rondom de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling richting de Tweede Kamer en beleidsmedewerkers;
 • het bijhouden van actuele ontwikkelingen rondom de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling binnen Nederlands beleid en het signaleren van politieke momenten voor beleidsbeïnvloeding;
 • het tot stand brengen van handvatten voor politieke actie (zie bijvoorbeeld: ‘Adopteer een SDG’) en het mobiliseren van het maatschappelijk middenveld rondom de verschillende onderwerpen die de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling omvatten;
 • ook help je mee met het genereren van zichtbaarheid van onze acties, door social media pagina’s regelmatig te updaten en zowel Nederlands- als Engelstalige nieuwsupdates en artikelen te schrijven over de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling.

Bij deze stage is kennis en interesse in Nederlandse politiek en internationale samenwerking noodzakelijk, en is het van belang dat de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling je nauw aan het hart liggen. 

Wat bieden we?
Een leuke collegiale werksfeer, goede begeleiding en de vrijheid om eigen ideeën voor workshops, debatten en het cultuurprogramma in de praktijk te brengen. Je doet ervaring op binnen een politieke NGO en maakt kennis met ontwikkelingsorganisaties. De stageperiode voor de Afrikadag loopt (bij voorkeur) van begin januari tot 28 juni 2019. Voor de twee overige stages hanteren we de periode van 4 februari tot en met 28 juni 2019. Je werkt vier dagen in de week (28 uur per week) op ons kantoor in Den Haag. De stagevergoeding bedraagt €375,- per maand, mits je staat ingeschreven bij een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Anders geldt een (lagere) vrijwilligersvergoeding.

Solliciteren?
Mail voor de stages “Afrikadag” (1) en “Building Change (3): duurzame ontwikkeling en beleid” je motivatiebrief en cv uiterlijk zondag 2 december naar: rvdriel@foundationmaxvanderstoel.nl. Voor de stage “Democratisering” (2) kun je jouw motivatiebrief en CV uiterlijk zondag 2 december 2018 mailen naar: dtadic@foundationmaxvanderstoel.nl. Bel voor meer informatie met 020– 5512 280. Zie ook de websites: www.foundationmaxvanderstoel.nl, www.afrikadag.nl, www.europeanforum.net en www.partos.nl/building-change.

 

Sollicitatiegesprekken vinden (onder voorbehoud) plaats in de week van 10 december 2018 op ons kantoor in Den Haag.