Will you become one of our new interns?

De FMS zet zich in voor democratisering in de buurlanden van de EU, een eerlijker Nederlands en EU-beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden en we stimuleren het publieke debat over deze thema’s in Nederland. Zo organiseren we op 13 april 2019 weer de jaarlijkse Afrikadag: met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo’n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét evenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland.

In addition, the FMS provides the secretariat of the European Forum for Democracy and Solidarity, a platform for cooperation between social democratic parties and foundations inside and outside the EU. The FMS also cooperates with Partos and Woord en Daad under the name 'Building Change' to a fair and ambitious implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs) in the Netherlands.

Trainee profile
De stagiair gaat werken in een internationale, politieke omgeving. We verwachten daarom dat je een goed politiek gevoel hebt en een open, communicatieve houding. Je bent in staat om efficiënt informatie te vergaren en deze, ook onder tijdsdruk, helder te verwoorden. Een goede beheersing van het Engels en organiserend vermogen zijn absoluut noodzakelijk. Verder ben je vaardig met het schrijven van (nieuws)artikelen en in staat om zelfstandig te werken in een drukke werkomgeving.

We zijn op zoek naar 4 stagiair(e)s voor de volgende 3 activiteiten:

1)      Afrikadag (2 stageplaatsen beschikbaar!)
You will be responsible for:

 • het assisteren bij de organisatie van de Afrikadag 2019:
 • je helpt mee met de inhoudelijke voorbereiding en organisatie van verschillende workshops en debatten;
 • je onderhoudt contacten met samenwerkende organisaties en sprekers;
 • je helpt mee in de vormgeving, levert een bijdrage aan de website en promotie van de Afrikadag en werkt mee aan de opzet van het culturele programma.

Bij deze stage is het van belang dat je aantoonbare kennis en/of affiniteit hebt met internationale samenwerking, waarbij kennis van Afrika een pré is. Wij zijn op zoek naar twee creatieve en zelfstandige stagiair(e)s, die met ons de Afrikadag 2019 tot een groot succes maken!

2)      Democratisering (1 stageplaats beschikbaar)
You will be responsible for:

 • het schrijven en/of updaten van één of meerdere country updates op de website van het European Forum;
 • co-editing the European Forum's fortnightly Newsflash as well as maintaining the European Forum website;
 • In addition, you may be asked to help organise an FMS activity abroad or one of the FMS activities in the Netherlands;
 • finally, you will be required to perform additional administrative tasks, such as taking minutes of (international) meetings.

It goes without saying that you are interested in democratisation and international cooperation, social democracy and the regions where we are active (Eastern Europe, the Balkans, the Middle East and North Africa).

3)      Building Change: duurzame ontwikkeling en beleid (1 stageplaats beschikbaar)

You will be responsible for:

 • het, op zelfstandige wijze, assisteren bij de Building Change lobby rondom de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling richting de Tweede Kamer en beleidsmedewerkers;
 • het bijhouden van actuele ontwikkelingen rondom de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling binnen Nederlands beleid en het signaleren van politieke momenten voor beleidsbeïnvloeding;
 • het tot stand brengen van handvatten voor politieke actie (zie bijvoorbeeld: ‘Adopteer een SDG’) en het mobiliseren van het maatschappelijk middenveld rondom de verschillende onderwerpen die de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling omvatten;
 • ook help je mee met het genereren van zichtbaarheid van onze acties, door social media pagina’s regelmatig te updaten en zowel Nederlands- als Engelstalige nieuwsupdates en artikelen te schrijven over de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling.

Bij deze stage is kennis en interesse in Nederlandse politiek en internationale samenwerking noodzakelijk, en is het van belang dat de SDG’s en beleidscoherentie voor ontwikkeling je nauw aan het hart liggen. 

What do we offer?
Een leuke collegiale werksfeer, goede begeleiding en de vrijheid om eigen ideeën voor workshops, debatten en het cultuurprogramma in de praktijk te brengen. Je doet ervaring op binnen een politieke NGO en maakt kennis met ontwikkelingsorganisaties. De stageperiode voor de Afrikadag loopt (bij voorkeur) van begin januari tot 28 juni 2019. Voor de twee overige stages hanteren we de periode van 4 februari tot en met 28 juni 2019. Je werkt vier dagen in de week (28 uur per week) op ons kantoor in Den Haag. De stagevergoeding bedraagt €375,- per maand, mits je staat ingeschreven bij een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Anders geldt een (lagere) vrijwilligersvergoeding.

Apply?
Mail voor de stages “Afrikadag” (1) en “Building Change (3): duurzame ontwikkeling en beleid” je motivatiebrief en cv uiterlijk zondag 2 december To: rvdriel@foundationmaxvanderstoel.nl. Voor de stage “Democratisering” (2) kun je jouw motivatiebrief en CV uiterlijk zondag 2 december 2018 mailen naar: dtadic@foundationmaxvanderstoel.nl. Bel voor meer informatie met 020– 5512 280. Zie ook de websites: www.foundationmaxvanderstoel.nl, www.afrikadag.nl, www.europeanforum.net and www.partos.nl/building-change.

 

Sollicitatiegesprekken vinden (onder voorbehoud) plaats in de week van 10 december 2018 op ons kantoor in Den Haag.