Na twee jaren wachten was het zaterdag 28 mei eindelijk zo ver. De Afrikadag kon weer plaatsvinden! Om 10:00 opende het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) de deuren en stroomde het als vanouds weer vol met bezoekers. Er volgde drie mooie workshop rondes! Anders dan vorige jaren was er afgelopen zaterdag niet één thema, maar stond de overkoepelende kernwaarde van de Afrikadag centraal: de belangrijke rol van Afrikaanse stemmen in maatschappelijke discussies. Het gevolg was een uitgebreid en vooral divers aanbod aan workshops.
Workshop rondes – De Nederlandse Afrikastrategie als terugkerend thema
In de drie verschillende rondes zijn in totaal 30 workshops aan bod gekomen, waarbij de grootste workshops dit jaar plaatsvonden in het Tropentheater. De eerste ronde werd het hier afgetrapt met een enerverend politiek debat, waarbij woordvoerders van de PvdA, Partij voor de Dieren, D66 en GroenLinks in debat gingen over de nieuwe Afrikastrategie van kabinet Rutte IV.
Deze sessie werd in de tweede ronde opgevolgd door een gesprek tussen Jan Pronk en Kiza Magendane; zij spraken over de snel veranderende rol van Afrika op het wereldtoneel, en wat deze betekent. Aansluitend op het eerdere woordvoerdersdebat, werden in ronde 3 de eerste contouren en inhoud van de Afrikastrategie besproken door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met een speciale videoboodschap van Minister Liesje Schreinemacher.
Deze sessies zijn alle drie terug te zien op YouTube!
Tweegesprek Kiza Magendane en Jan Pronk, met FMS-directeur Arjen Berkvens als moderator
In de andere workshopzalen waren eveneens talloze interessante sessies bij te wonen! Bijvoorbeeld een workshop over de rol van religie bij conflicten en vredesopbouw in Afrika, een sessie over climate justice verzorgd door de FMS en een debat over de ontvangst van Afrikaanse vluchtelingen georganiseerd door Stichting Lemat. Ook ActionAid organiseerde een gesprek over de Afrikastrategie, maar met een unieke inval: werkt deze strategie wel voor vrouwen?
Een dergelijke interessante evaluatie van beleid was te vinden bij IOB, die een sessie verzorgde waarin publiek-private financiering voor klimaat in Afrika geanalyseerd werd. Oxfam Novib en WECF boden beide belangwekkende workshops, over de toekomst van voedsel & landbouw en over bosbeleid in Afrika.
Naast deze cruciale en serieuze onderwerpen kon er ook voldoende worden genoten van cultuur. Zo was er een unieke theatervoorstelling van Ubuntopia, een inspirerend schrijversgesprek van El Hizjra en werden er twee mooie films vertoond door iAfrica Film Festival. Zeker de culturele workshops zaten tot de nok toe gevuld! Dat is een prachtig compliment voor deze sector, die zware jaren achter de rug heeft.
Theatervoorstelling Ubuntopia
Inspiratiemarkt en Afrikaanse lunch
Cultuur was er ook in overvloed op de inspiratiemarkt. Hier kon men rondsnuffelen tussen Afrikaanse mode, kunstwerken van Abu Kanu, handgemaakte olifantjes, boeken van het Athenaeum en heerlijke verzorgingsproducten van Urban Africa Naturals, die hun basis in de Ghanese natuur vonden. Daarnaast waren er stands van belangrijke organisaties als ONE Campaign, WECF, FNV, FEPS en nog veel meer.
Deze mooie dag was niet compleet geweest zonder restaurant Kilimanjaro, die in de pauze een overheerlijke Afrikaanse (vegan) lunch serveerde. Men kon genieten van het Eritrees/Ethiopisch gerecht injera; een zuurdesem pannenkoek geserveerd met vijf smaakvolle groentesauzen.
Lunch van restaurant Kilimanjaro
Afsluitingsprogramma
Waar in voorgaande jaren de dag altijd begonnen werd met een grote openingssessie, werd de Afrikadag dit jaar afgesloten met een groot en divers afsluitingsprogramma.
In het Tropentheater werd men verwelkomd door de gezellige en swingende muziek van de band van Boule Mpanya, gevolgd door een geestige cabaretvoorstelling van Mo Hersi. Na deze feestelijke opening was het de beurt aan de sprekers Bert Koenders en Charity Kaluki Ngilu.
“As long as poverty, injustice and gross inequality persist in our world, none of us can truly rest.”
Met deze mooie en nog altijd actuele citaat van Nelson Mandela werd het gesprek in de afsluitende sessie ingeluid. De pandemie, de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne hebben ongelijkheden in de wereld opnieuw op scherp gezet. Waar sommige delen van de wereld snel leken te herstellen van de COVID-19 jaren, geldt dat voor veel delen van de wereld niet, zoals voor Afrika.
Tegelijkertijd heeft het Afrikaanse continent ook zijn veerkracht getoond. Tijdens de lockdowns en reisrestricties, is men gaan focussen op eigen lokale productie. Dit heeft laten zien dat het continent een volhardende energie heeft en ook in de eigen behoeften kan voorzien.
De sessie werd geëindigd door een panel van de inspirerende Udo Bullman, Fatten Aggad, Fatima Vally en Mariam Oyiza Aliyu. Udo en Fatten gingen vooral in op hoe Europees beleid anders zou moeten worden ingericht. De kritiek op het Westen daarna was fel maar gegrond. Fatima en Mariam wisten het publiek te raken. Een waardige afsluiting van een al met al prachtige dag, ook terug te zien via Youtube.
Speech door Charity Kaluki Ngilu in het afsluitingsprogramma
Hoewel met het afsluitingsprogramma de Afrikadag 2022 tot een einde kwam, is het van belang dat de gesprekken over de vele interessante vraagstukken gevoerd blijven worden. Eén van de onderwerpen die van groot belang zullen worden de komende tijd is de Afrikastrategie. Om hier verder over te praten is het mogelijk aan te sluiten bij de inputsessies van Partos.
De FMS wil graag alle bezoekers, partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor deze geweldige dag. Hopelijk tot volgend jaar! Voor een uitgebreider fotoverslag van de dag: kijk op onze Flickr!