Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Politieke temperatuur loopt op in Roemenië

’s zomers wordt het regelmatig 40 graden in Boekarest. Ook in de politiek raken de gemoederen verhit, net nu de komkommertijd voor de deur staat.

 

Kövesi
In Roemenië beschikt het Openbaar Ministerie over een speciale anticorruptie-eenheid en aan het hoofd daarvan staat Laura Kövesi (keúvesjie). Zij wordt grondig gehaat door het politieke establishment: Haar officieren van justitie hebben al een flink aantal politici achter de tralies doen verdwijnen. De minister van justitie wilde haar ontslaan, maar dat kan alleen met goedkeuring van de president. De minister heeft een rapport geproduceerd met allerlei aantijgingen, vervolgens weigerde president Iohannis het ontslag te bekrachtigen, maar het constitutionele hof heeft hem toen met een omstreden motivering opgedragen om dat toch te doen. Er is echter geen termijn gesteld, dus Iohannis speelt nu vertragingsvoetbal.

Dragnea
Het politieke toneel wordt gedomineerd door Liviu Dragnea. Hij leidt de PSD, de grootste partij met een machtig netwerk van provinciale baronnen, activisten en mediakanalen. De oppositie in het parlement is verdeeld en heeft geen aansprekende leiders. Het aanstaande ontslag van Kövesi was voor hem een morele opsteker, maar nu is hij op 21 juni zelf veroordeeld voor medeplichtigheid in een langslepende corruptiezaak. Dit is zijn tweede veroordeling – hij heeft al een definitief vonnis voor verkiezingsfraude op zak. In afwachting van de behandeling in hoger beroep heeft de PSD-leiding de rijen gesloten. Men piekert niet over aftreden van de partijleider en vindt de veroordeling een politiek karakter hebben.

Justitie
Een definitieve veroordeling van Dragnea zou de zaken verder op scherp zetten in de gepolariseerde Roemeense samenleving. Maar het vonnis van het hooggerechtshof op 21 juni heeft al een mogelijk verzwakkend effect. De coalitiepartners van de PSD hebben zich de afgelopen dagen ongewoon duidelijk uitgesproken tegen het voornemen om per noodbesluit van de regering een aantal wijzigingen door te voeren in de wetgeving op het gebied van strafrechtelijke procedures en organisatie van de rechterlijke macht, waarmee de bevoegdheden van het openbaar ministerie konden worden verzwakt. De voorstellen moeten nu de gebruikelijke weg in het parlement afleggen.

Niet goed voor het land
De regering maakt gebruik van de economische groei om de ambtenarensalarissen te verhogen. Maar net als vorige regeringen blijkt ze niet in staat om broodnodige wegen aan te leggen of het pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. Net als bij Trump krijgt een geheimzinnige vijfde colonne de schuld van alle problemen. De Roemenen verdienen betere politici.

 

Door: Johan Bouman

Foto: Flickr