Opinie: Zelfs als de verplaatsing van de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem niet doorgaat, is er al schade berokkend

Voormalig premier Mark Rutte en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu tijdens een ontmoeting in Jeruzalem – ANP / EPA

Dit opiniestuk verscheen oorspronkelijk in de Volkskrant

Tegenstrijdigheid, chaos, tegenspraak, en hevige (interne) discussies kennen we inmiddels van ons huidige kabinet. De beslissing van het kabinet, op aandringen van PVV-leider Geert Wilders, om de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen is hier een goed voorbeeld van. Niet alleen vanuit de oppositie maar ook binnen de coalitie is er bezwaar geuit en zijn er voorwaarden aan gesteld.

Het is geen geheim dat ons huidige kabinet de Israëlische regering steunt, in het bijzonder Wilders, die zeer openlijk pro-Israël is en al jarenlang het idee van Jeruzalem als hoofdstad van Israël aanhangt. Dus de beslissing in het regeerakkoord om de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen komt dan ook niet uit onverwachte hoek.

Saillant detail is wel dat Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, zelf ambassadeur is geweest op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Omstreden

Alhoewel het voorstel dus geen verrassing is, is het wel zeer omstreden. Jeruzalem is op dit moment niet de officiële hoofdstad van Israël en is verdeeld in West- en Oost-Jeruzalem. Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1967 geannexeerd en bouwde er illegale nederzettingen. De internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Naties, erkent deze annexatie niet en beschouwt Oost-Jeruzalem nog steeds als bezet Palestijns gebied, dat als gedeelde hoofdstad voor een toekomstige Palestijnse staat moet dienen.