Progressieve Roemenen hadden gehoopt dat er na de verkiezingen in december 2020 een aantal dingen zou veranderen. Minder vriendjespolitiek en loze beloften, meer doorpakken. Die hoop is tot nu toe ijdel gebleken.
Tumult in het kabinet
De nieuwe regering is een coalitie van PNL (liberalen, oude garde) en USR/PLUS (progressieven, eerste regeringsdeelname). De conservatief-nationalistische PSD, die in december weer de grootste partij werd, is in de oppositie terechtgekomen.
Florin CÎțu, die in het vorige kabinet minister van Financiën was, mag nu de scepter zwaaien over de regering. Hoewel Roemenen zich steeds minder aan de coronamaatregelen houden gaat het met de vaccinatiecampagne beter dan gevreesd, zodat grootschalige corona-onrust voorlopig uitblijft. Wel liggen de ziekenhuizen vol en dat is een probleem, want de Roemeense zorg is chronisch ondergefinancierd en heeft een groot tekort aan artsen. Een kwart daarvan werkt nu in West-Europa.
Maar de minister van Volksgezondheid, Voiculescu (USR), lag al een tijd onder vuur vanwege diverse dodelijke ongelukken in Roemeense ziekenhuizen. Hij wilde er geen politieke verantwoordelijkheid voor nemen en leek daarnaast de premier als coronachef in de wielen te rijden met eigengereid optreden. Voiculescu werd ontslagen, maar dat ging niet geruisloos. In persconferenties en interviews gaf hij luidkeels te kennen dat hij de beste minister was en dat er gesjoemeld werd met cijfers, zodat hij zijn werk moest kunnen voortzetten op het ministerie om dat uit te zoeken. Wat er ook van waar was, het hele spektakel werd politiek zo onvolwassen uitgevoerd dat het vertrouwen in de coalitie een flinke deuk kreeg. En Roemenen zijn sowieso al erg wantrouwend tegenover politici.
Onduidelijkheid over EU-geld
De minister van Europese Middelen (USR) kwam op bijna net zo kige wijze in de pers. Van de voorgestelde projecten in het nationale coronaherstelplan bleek een groot deel willekeurig samengeraapt uit halfbakken ideeën en plannen die weinig met de doelstellingen te maken hadden. Een aantal plannen werd door de Europese Commissie geweigerd en dat leidde in Roemenië weer tot onzekerheid. Komt er nu wel of geen snelweg naar Moldavië, het noordoostelijke deel van het land? De Roemeense overheid heeft amper geld voor pensioenen en ambtenarensalarissen, andere dingen moeten door de EU worden gefinancierd.
Juist op het punt van meer EU-geld waren de verwachtingen van de nieuwe regering hoger gespannen dan van de vorige. De PSD, die meestal regeert, heeft EU-geld niet hoog op de agenda staan, naar verluidt omdat er minder makkelijk mee gesjoemeld kan worden. De nieuwe regering heeft vol op het thema ingezet, maar als het luchtspiegelingen blijken te zijn dan zal dat zich waarschijnlijk vertalen in electoraal verlies voor USR/PLUS bij de volgende verkiezingen.
Door: Johan Bouman
Foto: Unsplash