Sinds de zomer van 2015 is migratie een van de belangrijkste kwesties in de Europese politiek. Terwijl migratie naar de EU afneemt, blijft het onderwerp populair. Ook bij Europese de verkiezingen in 2019 speelt dit onderwerp een grote rol. De grote vraag in deze discussies is: hoe kan irreguliere migratie naar de Europese Unie verminderd worden?
Ook nu nog riskeren dagelijks vele Afrikanen hun leven op zoek naar een nieuw leven in Europa. Migratiebeleid in Nederland en Europa focust zich op dit moment vooral op de aanpak van grondoorzaken van migratie in Afrikaanse landen, zoals armoede en werkloosheid. Hier wordt veel geld ingestoken. De mening van (potentiele) Afrikaanse migranten, wordt hierbij helaas vrijwel niet meegenomen. Hoe kijken zij aan tegen de Europese inzet op het verminderen van irreguliere migratie door te investeren in de aanpak van grondoorzaken? Hoe kan dat het beste gedaan worden? En waar en hoe zien zij hun toekomst nou eigenlijk voor zich?
Op dit moment voeren wij samen met de Brusselse denktank FEPS een onderzoek uit die ingaat op deze vragen. Onderzoeker Anne van der Meer bevindt zich momenteel in Tunesië, om met verschillende stakeholders in gesprek te gaan over migratie. In november deed ze dit al in Ghana. Wat zijn de motieven van deze Afrikaanse jongeren om te migreren? Welke alternatieven hebben ze? Wat kunnen de Afrikaanse overheden doen om irreguliere migratie tegen te gaan? Wat kan de EU hierin betekenen? En hoe kunnen we zorgen dat migratie gunstig is voor alle betrokken partijen? Deze vragen zoekt Anne uit.
Tijdens de Afrikadag gaan we met zo’n 100 sprekers en meer dan 1000 bezoekers verder in gesprek over het thema migratie. Met verschillende debatten en workshops proberen we antwoord te vinden op deze vragen rondom het verminderen van irreguliere migratie, door juist de verhalen vanuit Afrika zelf mee te nemen.
Samen met Cordaid organiseert de FMS het Afrikadag-hoofddebat, in de Maximazaal van het KIT, over dit onderwerp. In het debat ‘Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus?’ spreken onder anderen Akinyi Walender (country director Ethiopië, Cordaid), Judith Sargentini (GroenLinks Europarlementariër), Bob van Dillen (migration advisor,Cordaid) en Anne van der Meer (researcher bij de FMS) met elkaar en met jullie!
Natuurlijk gaat het debat rondom migratie niet alleen over het verminderen van irreguliere migratie. Daarom vinden er op de Afrikadag nog tientallen andere workshops plaats die verschillende onderwerpen bespreken die raken aan het migratiedebat. Zo is er een gastcollege van Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking anno 2020 en de rol van migratie hierin, een workshop van D66 over klimaatmigratie in Noord – en Sub-Sahara Afrika en een workshop van Stichting Lemat over de obstakels en kansen voor migranten in Nederland. Voor ieder wat wils!
Migratie en vooral het onderbelichtte Afrikaanse perspectief zal dus op vele manieren besproken worden op de Afrikadag 2019. We nodigen iedereen van harte uit om mee te komen luisteren, praten en denken over dit actuele onderwerp.