Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Spannende dagen in Noord-Macedonië: zullen de EU-toetredingsgesprekken worden hervat?

Foto: Het parlement van Noord-Macedonië, Wikimedia Commons   Op 18 augustus is het parlement van Noord-Macedonië begonnen met een tiendaags debat over een grondwetswijziging die de weg zou vrijmaken voor toetreding tot de EU. De vereiste tweederde meerderheid van parlementsleden is nog niet bereikt. In plaats daarvan heeft de belangrijkste oppositiepartij opgeroepen tot nieuwe verkiezingen […]

Een concreet perspectief is noodzakelijk voor de EU-integratie van de Westelijke Balkan

Het is bijna twintig jaar geleden sinds de EU in juni 2003 bijeenkwam in Thessaloniki, Griekenland, om de integratie van de Westelijke Balkan te bespreken. Hierbij werd de belofte uitgesproken dat Albanië, Bosnië & Herzegovina, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro en Kroatië een duidelijk perspectief richting EU-lidmaatschap zouden krijgen. Na twee decennia is alleen Kroatië toegetreden in 2013 – de andere landen zitten nog steeds in de wachtkamer, leidend tot grote frustratie.

Noord-Macedonië met Thijs Reuten

Noord-Macedonië met Thijs Reuten
Op zondag 31 oktober reisde de FMS samen met Thijs Reuten, Europarlementariër (PvdA) naar Noord-Macedonië voor een driedaags werkbezoek aan verschillende maatschappelijke organisaties, studenten, onze zusterpartij, andere partijen en politieke stichtingen. Deze reis vond plaats op een politiek turbulent moment: Zoran Zaev was afgetreden als premier omdat zijn partij de lokale verkiezingen had verloren. Met dit werkbezoek wilden wij onder andere onze solidariteit tonen en laten zien dat Noord-Macedonië en de rest van de Westelijke Balkan er niet alleen voor staan. Thijs Reuten houdt zich namelijk in het Europees Parlement bezig met de Westelijke Balkan, asiel en migratie, mensenrechten en rechtstaat en de waardegemeenschap binnen de Europese Unie.

Democratie in quarantaine: de westelijke Balkan

Het lijkt erop dat EU en haar buurlanden niet te lang de democratie in quarantaine moet houden, want op 30 maart nam de Hongaarse parlement de coronaviruswet aan. Een omstreden wet die bedoeld is om de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze wet kent geen einddatum voor de noodtoestand. Premier Orban heeft hierdoor een blanco check ontvangen. Op basis van deze wet krijgt Orban veel macht in handen. Álle bestaande wetten in Hongarije kunnen momenteel naar zijn inzicht tijdelijk buiten werking worden gesteld of genegeerd. Daarnaast kan de regering-Orban zelf bepalen hoe lang de noodtoestand van kracht moet blijven. Hierdoor zijn verkiezingen en referenda zolang de noodtoestand voortduurt, niet mogelijk. De ‘wet-Orban’ vormt ook een risico voor journalisten omdat ze beschuldigd worden van het verspreiden van ‘fake news’. De vrijheid van meningsuiting komt hierdoor in het geding. Servië en Montenegro lijken ook de coronacrisis te misbruiken om de mediavrijheid in te perken. Dit vormt een groot probleem voor de democratische rechtsstaat en vrijheden.