Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Noord-Macedonië met Thijs Reuten

Op zondag 31 oktober reisde de FMS samen met Thijs Reuten, Europarlementariër (PvdA), naar Noord-Macedonië voor een driedaags werkbezoek aan verschillende maatschappelijke organisaties, studenten, onze zusterpartij, andere partijen en politieke stichtingen. Deze reis vond plaats op een politiek turbulent moment: Zoran Zaev was afgetreden als premier omdat zijn partij de lokale verkiezingen had verloren. Met dit werkbezoek wilden wij onder andere onze solidariteit tonen en laten zien dat Noord-Macedonië en de rest van de Westelijke Balkan er niet alleen voor staan. Thijs Reuten houdt zich namelijk in het Europees Parlement bezig met de Westelijke Balkan, asiel en migratie, mensenrechten en de rechtsstaat en de waardengemeenschap binnen de Europese Unie.

Race tegen de klok

Van 1 november tot en met 3 november hadden we een bomvolle agenda met allemaal interessante gesprekken. Op dag 1 spraken we al vroeg in de ochtend met Nikola Dimitrov, de Minister van Europese Zaken, over de beloftes van de EU als het gaat om EU-integratie. Volgens Dimitrov en andere bewindslieden die wij spraken is het gebrek aan vooruitgang in de start van EU-toetredingsonderhandelingen een van de oorzaken geweest van het verlies van de lokale verkiezingen. Na dit gesprek hadden we in twee dagen rond de 20 gesprekken met onder andere de Minister van Defensie, Zoran Drangovski van de Young Lawyers Association, Dirk Jan Kop, de Nederlandse Ambassadeur in Noord-Macedonië, het Roma Resource Center en een groep studenten van de University of Skopje. Het was af en toe een ware race tegen te klok om overal op tijd te komen.

Terugkijkend op dit werkbezoek is uit alle gesprekken gebleken hoe belangrijk het is dat de EU zo snel mogelijk start met de toetredingsonderhandelingen met Skopje. Niet alleen omdat dat de afspraak is, maar vooral omdat de noodzakelijke hervormingen van de afgelopen jaren echt zichtbaar zijn en het verschil maken voor de inwoners van Noord-Macedonië. Zoals de studenten op dag 1 tegen ons zeiden: “we willen ons zorgen maken over tentamens en dates, niet over corruptie en het EU-uitbereidingsproces.” De FMS en Thijs Reuten zullen zich dan ook onverminderd inzetten voor de Europese toekomst van de inwoners van Noord-Macedonië.