Na twaalf jaar stabiliteit en enige voorspoed in Liberia te hebben gebracht, is het nu over en uit voor de Afrikaanse ‘Iron Lady’ Ellen Johnson Sirleaf. Als eerste Afrikaanse vrouw wist zij in 2006 aan de macht te komen, nadat het land geteisterd werd door twee bloedige burgeroorlogen. Tijdens haar presidentschap wist Sirleaf echter de vrede in Liberia te bewaren en ontving zij samen met drie anderen de Nobelprijs voor de Vrede. Tevens heeft Sirleaf voor beduidende economische en sociale ontwikkelingen gezorgd. Maar nu wordt ze opgevolgd door oud-voetballer George Weah.
Hoewel het mandaat van Sirleaf na twee termijnen afliep, was een groot deel van de Liberiaanse bevolking hier niet rauwig om. Corruptie en nepotisme zijn nog volop aanwezig. De Liberianen hebben dan ook gekozen voor iemand van buiten de Unity Party (UP), want in december 2017 kozen zij voor Weah. De vraag is nu, zal het land onder zijn mandaat verder op een vredige manier ontwikkelen? En kan hij de vrede en ontwikkelingen stimuleren?
Van profvoetballer tot staatshoofd
Op 22 januari was het dan zo ver voor de nieuwe president van Liberia en legde Sirleaf haar functie neer. Een week eerder was ze echter nog uit haar partij, de UP, gezet, doordat zij had aangedrongen dat mensen niet moesten stemmen op Joseph Boakai, de kandidaat van UP. Of dit invloed heeft gehad is niet zeker, maar uiteindelijk heeft Bokai de verkiezing wel verloren.
In 2005 leek het nog onwaarschijnlijk dat Weah ooit president zou worden van Liberia, doordat hij niet eens zijn middelbare school had afgemaakt. Tegenstanders voerden aan dat hij onbekwaam was door zijn gebrek aan ervaring en opleiding. Zijn antwoord: hij ging rechten en bedrijfskunde aan een Amerikaanse universiteit studeren. Door zijn diploma’s, vastberadenheid en strijdbaarheid wist hij in 2014 een plek in de Liberiaanse senaat te bemachtigen. Uiteindelijk bleken de verloren verkiezingen van 2005 en 2011 een leermoment en heeft hij na twaalf jaar alsnog het presidentschap bemachtigd.
Vrede en voorspoed of een instabiele toekomst?
Tijdens zijn inauguratiespeech zei hij: ‘’Today we all wear the jersey of Liberia and the victory belongs to the people, to the peace and to our democracy’’. Echter zal het een hele uitdaging voor hem worden om de vrede en democratie te waarborgen. Liberia heeft te kampen met veel problemen, zoals een disfunctioneel onderwijssysteem, corruptie, hoge werkloosheid en een kwakkelende economie.
De internationale gemeenschap is dan ook nerveus over de politieke keuzes van Weah. De volgende stap voor hem is om een ‘schoon’ – vrij van corruptie – en robuust kabinet te creëren, zonder dat omstreden krijgsheren de nieuwe overheid zullen beïnvloeden. De druk om te slagen is hoog, omdat anders internationale donoren hun steun dreigen in te trekken. Tot nu toe is er dan ook weinig bekend over Weah’s koers voor het land en blijft het onzeker of de vrede die ooit gesticht is door Sirleaf intact zal blijven onder het mandaat van haar opvolger. Veel Liberianen geloven echter in de oud-voetballer en voor veel jongeren is hij een voorbeeld!
Foto: Flickr