“Cooperation is key in new activism”: Afrikadag 2018

14 april begon als een grijzige lentedag, maar ’s middags brak de zon nog even door! In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) was het als vanouds al meteen weer lekker warm! De Afrikadag 2018 stond op het punt te beginnen. De Marmeren Hal liep snel vol met bezoekers die niets van het programma wilden missen.

 

photo1_1.jpg

“We need to work in equal partnerships”

De dag werd geopend door FMS-directeur Arjen Berkvens, waarna directeur van het KIT, Mark Schneiders, ons allemaal van harte welkom heette in het mooie KIT, tevens het eerst SDG huis ter wereld! Daarna was het woord aan Ernst Stetter, Secretary General van de FEPS en organisator van de dag in samenwerking met FMS. “International cooperation is key for development and sustainability”.

photo2.jpg

Het thema van de dag was natuurlijk ‘nieuw activisme’ en wie kunnen hier nu beter over vertellen dan de activisten zelf? Onder leiding van de nieuwe hoofdredacteur van OneWorld, Seada Nourhussen, gingen activisten Moses Isooba van Africans Rising en Tikhala Itaye van met elkaar in gesprek over hun activisme. Samenwerking is belangrijk, een “equal partnership”. Of zoals Moses het zei: “We need to break down those barriers of protection”. Ook de diaspora is hierbij van belang!

Activisme en de SDG’s: a happy marriage?

Na de opening praatten we nog even door met politici, activisten en ngo’s over het belang van activisme binnen de nieuwe SDG agenda. Voor het uitvoeren van deze nieuwe ontwikkelingsdoelen zijn activisten cruciaal, aldus Sascha Gabizon van WECF. Maar activist Justus uit Nigeria voegde toe: “Afrika heeft een snelle uitvoering van deze doelen nodig!” Genoeg werk nog te doen dus!

photo3.jpg

Ook was er tijdens dit debat ruimte voor de aanwezige Tweede Kamerleden om hun prioriteiten voor de komende jaren uiteen te zetten. Hier maakten Anne Kuik (CDA) en Kirsten van den Hul (PvdA) dan ook graag gebruik van. Anne benadrukte dat niet het hele ontwikkelingssamenwerkingsbudget moet worden vastgelegd, maar dat er ook ruimte moet blijven voor bijvoorbeeld noodhulp. Kirsten had het bijvoorbeeld ook over de term ‘derde wereld’: “We zijn één wereld en gelijk”. Over een paar weken wordt het nieuwe beleid van minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verwacht, dus dan zal blijken hoe hard zij voor hun prioriteiten zullen moeten knokken in de Kamer.

Prioritising people and planet

Afgelopen periode kwamen progressieve leiders van over de hele wereld samen om ervoor te zorgen dat globalisering positief, maar vooral ook progressief, zal zijn! Maar hoe dit te bereiken? De Foundation for European Progressive Studies (FEPS) heeft hier een aantal aanbevelingen opgesteld en daar ging het deze Afrikadag ook over. Want wat voor antwoorden moeten er komen op wereldwijde uitdagingen als migratie en klimaatverandering? Partijvoorzitter van de PvdA, Nelleke Vedelaar, benadrukte bijvoorbeeld dat het belangrijk is om meer in contact te komen met je achterban en hun “real-life stories”. Alleen zo kan je de juiste antwoorden vinden.

photo4.jpg

#SheDecides: “When she decides, she can have the life she deserves”

Met zowel initiatiefnemer Lilianne Ploumen (PvdA) als Tikhale Itaye aanwezig, kon het niet anders dan dat SheDecides een belangrijk thema zou worden deze Afrikadag. En dat werd het ook! Tijdens de opening gaf Tikhala hier al een voorzetje voor door te benadrukken dat: “She has a ‘he’ in it, so men also need to be involved!” Lilianne liet tijdens meerdere sessies weten dat het werk van #SheDecides nog niet klaar is. En jij kan ook meedoendoor het manifest te tekenen.

photo5.jpg

Wil je meer lezen? Tijdens de PvdA workshop over SheDecides sprak Kamerlid Kirsten van den Hul een mooie column uit die je hier terug kan lezen

Albert Schweitzer Prijs 2018

Op de Afrikadag 2018 werd ook de Albert Schweitzer Prijs 2018 uitgereikt voor degene met het beste initiatief om de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren. De vakjury koos het project van Iris en Milou “Een stapje naar de toekomst” en zij werden beloond met een prijs van €5.000,- om hun project op te starten. Maar alle Afrikadag bezoekers konden ook stemmen op hun favoriete project. Met een recordaantal stemmen kreeg het project “Mothers on the move” de publieksprijs van €1.000,- uitgereikt!

photo6.jpg

Art of Resistance

Een ander groot succes was de speciale editie van het iAfrica Festival. Met dansers van The Lion King, kunst en een masterclass door Vamba Sherif was het de hele middag goed toeven in de Kleine Zaal!

photo7.jpg

MASSIF Fund, migratie, en veel meer…

Zoals elk jaar waren er weer te veel workshops op de Afrikadag om er allemaal bij langs te gaan. Zo hield FMO een interessante sessie over het MASSIF Fund. Want: “If a country can feed itself, it’s the first crucial step into the right direction”.

Ook waren er verschillende workshops over migratie, onder andere van de Groenen in het Europees Parlement. Met stellingen als “opvang in de regio klinkt als een politieke leus, een politiek antwoord, maar geen oplossing” en “legale migratie als ‘bargaining chip’ voor illegale migratie door middel van seizoenswerk”, was het een stevig en interessant debat.

photo8.jpg

Op de Afrikadagmarkt was het de hele dag gezellig druk. Met een photobooth, veel quizjes en prijsvragen (en mooie prijzen!) en nog veel meer informatie was er voor ieder wat wils. Athenaeum Boekhandel had, zoals vanouds, de mooiste boeken over Afrika weer klaar liggen en bij de stand van OneWorld kon je de nieuwste OneWorld ontvangen. Word jij ook vriend van OneWorld? Dan ontvang je hem elke maand op je deurmat! 

FEPS en FMS willen via deze weg graag alle bezoekers, partners, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor hun deelname aan de Afrikadag 2018.