Climate Justice: Waterkracht en energie in Zimbabwe

Waterkracht is de belangrijkste bron van energie voor Zimbabwe. In een land waar maar 40-45% van de bevolking toegang heeft tot energie, wordt deze bron nu ook bedreigd door klimaatverandering. De stroom valt dus steeds vaker uit. Dit heeft grote gevolgen voor de mensen in Zimbabwe en de economie van het land.

In ons nieuwe online magazine Climate Justice: African perspectives kan je lezen hoe klimaatverandering de levens van mensen in Zimbabwe raakt. Uitgelicht zijn de verhalen van kleinschalig ondernemer Philip Muranda, groenteverkoopster Lindiwe Matambo en Tawanda Chitiyo, directeur van Tawanda Energy.

Voor Philip heeft de stroomuitval grote gevolgen: zonder stroom kan hij niet werken in zijn lasbedrijf. Hij moet vaak midden in de nacht werken, omdat dat het enige moment is met stroom. Lindiwe verkoopt bereidde groente, die ze kookt op elektriciteit. Hierdoor werkt ook zij vaak ’s nachts. Tawanda wil deze problemen graag oplossen en heeft zelf een energie handelsplatform opgezet. Lees de complete verhalen ons magazine.

Deze verhalen uit Zimbabwe vormen het eerste deel van een serie verhalen over de impact van klimaatverandering in Afrika die wij publiceren in ons online magazine. Het magazine is onderdeel van ons bredere Climate Justice onderzoek dat wij uitvoeren samen met FEPS. Naast deze verhalen, blijf je via het magazine ook op de hoogte van de rest van dit onderzoek. Volg ons op Facebook, Twitter of Instagram om geen verhaal te missen. En lees de verhalen van Philip, Lindiwe en Tawanda meteen in het magazine!