Droogte Hoorn van Afrika in 2011 (Foto: Wikimedia Commons)
Delen in de Hoorn van Afrika kampen met extreme droogte. De met de dag verergerende crisis krijgt vanwege de oorlog in Oekraïne niet de hoognodige aandacht. Nijpende voedseltekorten worden verergerd door de stijgende graanprijzen. Het ontbreekt de droge gebieden aan aandacht, financiële ondersteuning en een langetermijnvisie met betrekking tot klimaatadaptatie.
De Hoorn van Afrika is een regio die al meer dan 40 jaar wordt geteisterd door droogte, maar de huidige droogte wordt door de bevolking beschreven als ongekend. Al drie jaar lang blijft regen zo goed als uit tijdens het “regenseizoen” en de regio stevent nu af op een catastrofe. Water tekorten, voedseltekorten, stervend vee en totaal onvruchtbaar land behoren tot de gevolgen voor de bewoners van grote delen van Ethiopië, Kenia en Somalië. Zeker op het platteland is de situatie schrijnend, waardoor mensen massaal richting de steden trekken.
Een tal van hulporganisaties luidden in februari al de noodklok, maar de focus van het Westen ligt sinds de inval van Rusland hoofdzakelijk op Oekraïne. Tegelijkertijd ontvouwt zich een ramp van potentieel ongekende proportie. UNICEF berichtte onlangs al dat nog maar 3 procent van de financiële middelen heeft binnengekregen om de regio van de huidige noodhulp te voorzien. De vraag hiernaar zal alleen maar toenemen zolang regen uitblijft.
Niet alleen wordt het nieuws rondom de droogte ondergesneeuwd door de inval van Rusland, de oorlog verergert de crisis in Oost-Afrika ook. Ethiopië, Kenia en Somalië importeren respectievelijk 67 procent, 89 procent en 92 procent van hun graan uit Rusland en Oekraïne. Aanvoerlijnen zijn geblokkeerd en graan wordt veelal gebruikt voor de binnenlandse vraag. Het gevolg is dat voedselprijzen de pan uit rijzen in de Afrikaanse gebieden getroffen door droogte.
Op de korte termijn is er nodig: aandacht voor de situatie en financiële steun. Echter van nog groter belang is een langetermijnvisie voor de regio. De huidige droogte is geen eenmalige verschijning. De droogte in 2011 veroorzaakte ook al een humanitaire crisis. En de jaren sinds 2016 waarin regen uitbleef werden opgevolgd met regenseizoenen die massale overstromingen veroorzaken. Vanwege de overtollige vegetatie ontstonden vervolgens gigantische plagen van sprinkhanen. Het klimaat verandert en hierop moet geanticipeerd worden.
Covid-19 heeft twee jaar lang prioriteit gehad, nu ligt deze bij een afgrijselijke oorlog op het Europese continent, maar de crisis in de Hoorn van Afrika kan niet onder de radar blijven. Het Afrikaanse continent draagt aan slechts 3 procent van de CO2 uitstoot bij, terwijl het de negatieve gevolgen in toenemende mate ondervindt. Landen verantwoordelijk voor het leeuwendeel aan CO2 uitstoot moeten het Afrikaanse continent ondersteuning bieden hierbij. In de dialoog over de vormen daarvan mag geen gebrek zijn aan Afrikaanse stemmen.
Bronnen: AllAfrica / Aljazeera / DW / National Geographic / UNICEF / United Nations
Afbeelding: Droogte Hoorn van Afrika in 2011 Wikimedia