Zoek op
Sluit dit zoekvak.

OPGELET! 7 april om 20.30 uur: Politiek Café West-Papua

Foundation Max van der Stoel organiseert diverse keren per jaar een politiek café, om zo dieper in te gaan op een politiek conflict dat zich ergens ter wereld afspeelt. Op 20 januari vond de laatste editie plaats over de situatie in Ethiopië (lees de terugblik hier!). Op 7 april om 20.30 uur organiseert Foundation Max van der Stoel een nieuw politiek café, dit keer over West-Papua. Tijdens het gesprek zullen verschillende experts in gaan op de vele aspecten van dit conflict.

Toen Nederland in 1963 onder internationale druk de kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea opgaf, kreeg Indonesië de macht over West-Papua. In 1969 kreeg Indonesië opdracht van de VN om een referendum te organiseren waarin de bevolking van West-Papua over haar eigen toekomst kon beslissen; wel of geen onafhankelijkheid. Het verloop van het referendum liep echter anders dan gedacht; er werden door de Indonesische overheid slechts grofweg 1000 vertegenwoordigers van West-Papua  uitgekozen die mochten stemmen. Onder zware druk stemden zij toen voor aansluiting bij Indonesië. De onafhankelijkheidsstrijd die toen als resultaat ontstond duurt vandaag de dag nog steeds voort.

Af en toe duikt West-Papua op in het nieuws. De strijd van West-Papua lijkt echter internationaal weinig aandacht te krijgen. Welke kanten zitten er aan dit conflict en waarom is het belangrijk hier juist wel aandacht voor te hebben? Voor antwoorden op deze vragen, en meer, volg je op 7 april het politiek café West-Papua! We hebben hiervoor een fantastisch panel: Raki Ap, expert over het conflict, Julia Jouwe, oprichter van het Young Papua Collective, en Anne-Linn Machielsen, die haar masterscriptie schrijft over de gevolgen van de nikkelwinning in de regio. Het evenement is online via Facebook te volgen en is in het Engels. Aansluiten kan ook via Zoom met de volgende link: https://us06web.zoom.us/j/87848022915.

politiek_cafe_fms.png