Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Inzamelactie voor Oekraïne: help mee!

Sinds 2012 werkt de Foundation Max van der Stoel (FMS) samen met het Oekraïense SD-platform; een sociaaldemocratische jongerenorganisatie. De samenwerking is innig en de banden zijn sterk. Meerdere keren per jaar organiseert de FMS trainingen in Oekraïne.

In de afgelopen tien jaar hebben zo vele Nederlandse FMS-trainers een vriendschap opgebouwd met Katya, Igor, Olena, Bogdan en de talloze anderen die zich belangeloos en onvermoeibaar inzetten voor de sociaaldemocratie in Oekraïne. Het netwerk van lokale activisten dat in tien jaar is opgebouwd, wordt op dit moment ingezet om de mensen die het het zwaarst hebben te ondersteunen, en concrete hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft; van de straten van Kyiv tot de schuilkelders van Kharkiv.

Wij willen het SD-platform helpen. Met jouw inzet gaan we daarom spullen voor hen inzamelen: medicijnen, producten voor persoonlijke hygiëne, lang houdbaar voedsel, etc. De lijst met spullen is opgesteld door onze Oekraïense kameraden en voorziet in de meest acute behoeften. Zie onderaan de volledige lijst.

Hoe kun je bijdragen?

Je kunt op drie manieren bijdragen:

1. Zelf spullen kopen en inleveren bij een van de inzamelpunten.

Pak de lijst hieronder erbij en gooi de volgende keer bij de supermarkt of drogisterij wat extra spullen in je karretje of mandje. Lever deze spullen vervolgens op zaterdag 9 april van 10.00 tot 20.00 uur in bij een van de inzamelpunten of laat je online bestelling op die dag afleveren bij het inzamelpunt.

2. Organiseer een eigen inzamelactie bij een lokale supermarkt of drogisterij

Je kunt ook anderen vragen iets extra’s te kopen. Verzamel zelf de spullen en lever ze vervolgens op 9 april in bij een van de inzamelpunten. Onderaan dit artikel vind je tips en tricks hoe je dit het beste kunt aanpakken.

3. Geld doneren

Met het geld dat jij doneert, kopen wij de benodigde spullen in. Doneren kan op NL15 RABO 0394 5461 21, ten name van ‘Foundation Max van der Stoel’ en onder vermelding van ‘Inzameling Oekraïne’.

Zie onderaan deze mail voor de adressen van de inzamelpunten. 

boodschappenlijst_png_definitief.png

Vervoer naar Oekraïne

Vanaf de inzamelpunten zorgen wij ervoor dat de spullen op één plek verzameld worden en vervolgens naar de Slowaaks-Oekraïense grens worden vervoerd. Vanaf daar verspreiden de mensen van het SD-platform de spullen onder alle Oekraïners, sociaaldemocraat of niet. Zo dragen we vanuit Nederland een klein beetje bij aan het verlichten van de acute nood in Oekraïne.  

Vragen

Heb je vragen over deze actie of wil je op een andere manier helpen? Neem dan contact op met Emiel Bongaerts (stagiair van de FMS) op eBongaerts@foundationmaxvanderstoel.nl of 06-10277209. 

We rekenen op je steun. Alvast dank!

 

Met vriendelijke groet,

Arjen Berkvens (Directeur Foundation Max van der Stoel)

Lenna Vromans (Internationaal Secretaris Partij van de Arbeid)

Rixt van Dongera (Oprichter Bloody Basics)

Marina Ohanjanyan (Oud-medewerker FMS) 

Hayte de Jong (Lid partijbestuur PvdA)

PS: Deel dit bericht zoveel mogelijk binnen je eigen netwerk!

 Overzicht verzamelpunten

 • Venlo (PvdA Venlo, Straelseweg 162)
 • Doetinchem (Het Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20)
 • Den Haag (Landelijk partijbureau, Leeghwaterplein 45)
 • Groningen (Ons Pand, Haddingestraat 10)
 • Amsterdam (PvdA Amsterdam, Van Musschenbroekstraat 3 HS)

Alle verzamelpunten zijn op zaterdag 9 april van 10.00 tot 20.00 uur geopend.

poster_inzamelactie_oekraine.png

 

Tips & Tricks voor een eigen inzamelactie

Hieronder vind je een overzicht van de tips als je een eigen inzamelactie wil organiseren.

Stap 1: Inzamellocatie

 • Bel of ga langs bij je lokale Albert Heijn of Etos en vraag of je op een ochtend/middag een inzamelingsactie mag organiseren bij hen voor de deur.
 • Je kunt aangeven dat je dit aanpakt zoals de Voedselbank dat ook wel doet: je geeft een boodschappenlijstje mee met producten die mensen zouden kunnen doneren.

Stap 2: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je:

 • Een boodschappenlijstje hebt die je mensen mee kunt geven (tip: print een flink aantal!). Je vindt het boodschappenlijstje hier in A5-formaat.
 • Onze poster hebt met ‘inzamelactie voor Oekraïne’. Zo is het voor mensen meteen duidelijk waarom jullie er staan. Je vindt de poster hier.
 • Een aantal grote shoppers/dozen bij de hand hebben. Luiers en melkvoeding nemen veel ruimte in beslag.

Stap 3: De dag zelf

 • Kom op tijd. In overleg met de locatie kun je vaak nog even een tafel klaarzetten.
 • Slim is om alvast een aantal producten in een krat te hebben staan, zodat mensen kunnen zien aan wat voor producten ze kunnen denken om mee te nemen.
 • Inzamelen is net campagne voeren. Doe goede schoenen en warme kleding aan en laat je blij verrassen over de overwegend positieve en hartverwarmende reacties die je gaat ontvangen.
 • Zorg dat je de gedoneerde spullen aan het einde van de dag gescheiden inpakt. Babyvoeding bij de babyvoeding, maandverband bij het maandverband en medicijnen bij de medicijnen. Dit maakt het sorteren en met name het uitdelen ter plaatse in Oekraïne een stuk gemakkelijker.

Stap 4: Donaties afleveren

 • Breng de gedoneerde producten goed ingepakt naar de inzamellocatie bij jou in de buurt.
 • Bedank evt. de locatie waar je hebt ingezameld. Wie weet komt er nog een volgende keer.