Ik ben Vera Kaldenberg, en zit nu in het vierde jaar van mijn bachelor European Studies aan de Haagse Hogeschool. Ik heb voor de publieke specialisatie gekozen die zich richt op Europees beleid en internationale betrekkingen. Vanwege mijn fascinatie voor het Afrikaanse continent en mijn intrinsieke motivatie om me in te zetten voor een eerlijke wereld voor iedereen, kwam ik bij de FMS terecht als aanvulling van het Afrikadagteam. Wil jij ook stage lopen bij de FMS? Bekijk dan hier alle vacatures!
Hoe ziet een typische dag bij de FMS er voor jou uit?
Dit heeft door de aflasting van de Afrikadag vanwege COVID-19 nogal een omslag gemaakt. In de eerste twee maanden was ik volop bezig met de organisatie van de Afrikadag. De dag begon vaak met het werven van vrijwilligers en het contacteren van organisaties en partners voor de invulling van het Afrikadagprogramma. Regelmatig ging ik naar Amsterdam voor afspraken met de cateraar, het KIT (de locatie van het evenement), en bijvoorbeeld voor het interviewen van Kibret Mekonnen, één van onze Afrikadag partners.
Vanaf het moment dat het coronavirus ook overal in Nederland zijn intrede deed, ziet mijn werkdag er compleet anders uit. Deze is er echter absoluut niet minder interessant op geworden. Zo heb ik enkele weken geleden het FMS liveblog: ‘Corona in Afrika’ opgezet, waar we dagelijks belangrijk nieuws deelden en artikels schreven over de situatie rondom COVID-19 in Afrikaanse landen. Hier richtten we ons vooral op lokale coronamaatregelen en het effect ervan op de democratie. Ook heb ik Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul geïnterviewd, om de internationale aanpak van coronabestrijding en onze rol als Nederland hierin meer te belichten.
Verder ben ik op dit moment bezig met het onderzoeksproject ‘Climate Justice’. Een thema wat mij erg interesseert en waar veel ruimte is voor verbetering als het gaat over Europees beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden. Omdat het klimaatonderzoek nog in de opstartfase zit, zijn we nu bezig met zoeken naar incoherenties in klimaat- en buitenlandbeleid, en het afbakenen en opstellen van onderzoeksvragen.
Daarnaast ga ik de komende weken aan de slag met een nieuwe videoserie: ‘Diaspora in Beeld’. Dit wordt een serie van portretinterviews van de contacten uit de diaspora waarmee de FMS nauw samenwerkt.
Wat heb je geleerd wat je meeneemt voor jouw toekomstige baan?
Wat ik absoluut meeneem is een hernieuwd perspectief op grote internationale thema’s als migratie en klimaat. Hoewel tijdens mijn studie de focus heus niet alleen op Europa lag, merk ik dat ik, vaak onbewust, door een Europese bril naar internationale kwesties keek. Door de activiteiten die de FMS onderneemt en de mensen die ik heb leren kennen, ben ik me nog meer gaan realiseren dat het ontzettend belangrijk is dat iedereen een plek aan de tafel krijgt. Dat verschillende perspectieven worden meegenomen in het maken van beleid. Dat we niet over elkaar moeten praten, maar mét elkaar. Landen die onze hulp goed kunnen gebruiken weten zelf vaak het best wat ze nodig hebben, waarom zouden we daar dan niet naar luisteren?
Wat is je het meest bijgebleven van jouw stage bij FMS?
Hoe ik vanaf dag één wordt beschouwd als volwaardig werknemer in plaats van een gezellige stagiair die alleen kleine klusjes doet. Vanaf het eerste moment werd om mijn mening gevraagd, droeg ik bij in het maken van beslissingen en kreeg ik veel verantwoordelijkheid. Ook is er bij de FMS ruimte voor eigen initiatief en wordt je gestimuleerd om jezelf te ontwikkelen. Wil je graag naar een evenement over de implementatie van SDG’s in Brussel? “Ga vooral en leer ervan!”, is het antwoord.
Kortom, het was (en is nog steeds) een zeer veelzijdige en leerzame stage waar ik over een aantal jaar nog zeker met plezier op terug zal kijken. Wil jij dit ook? Check dan hier alle vacatures en stuur uiterlijk 7 juni je motivatiebrief en CV.