Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Stagiair ‘Research & Advocacy’: Anique!

Mijn naam is Anique en ik loop sinds februari stage bij de FMS waar ik de functie van ‘research & advocacy’ vervul. Ik heb de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen afgerond en ben onlangs afgestudeerd als MSc. in Political Science: Nationalism, Ethnic Conflict and Development. Naast mijn studies stopte ik veel uur in vrijwilligerswerk, o.a. bij Edukans. Mijn interesse in ontwikkelingswerk, politiek en beleid leek ik heel goed te kunnen vervullen in een stage bij de FMS en daarom heb ik gesolliciteerd. Wil jij ook stage lopen bij de FMS? Bekijk dan hier alle vacatures!

7af417b6_a682_450b_b4aa_b514d633f54b1.jpg

Hoe ziet een typische dag bij de FMS er voor jou uit?
Er zijn twee projecten waar ik het vaakst aan werk, namelijk het samenwerkingsverband ‘Building Change’ en het onderzoeksproject ‘Climate Justice: African Perspectives’. Met het team van Building Change werken we aan een campagne om beleidscoherentie voor ontwikkeling op de kaart te zetten in Nederland. Elke dag monitor ik de politiek en bekijk ik wat actuele ontwikkelingen zijn op het gebied van verschillende duurzame thema’s. Ik assisteer ook bij de lobby omtrent beleidscoherentie. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een opiniestuk dat erop gericht is belangrijke issues op de politieke agenda te plaatsen om zo politieke actie tot stand te brengen. Verder richt ik me ook voor Building Change op een thematisch onderzoek op het gebied van klimaat.

In het tweede project, het onderzoeksproject ‘Climate Justice: African Perspectives’, bevinden we ons nog redelijk in de beginfase. Momenteel help ik bij het opzetten van het onderzoek, het afbakenen van het onderwerp, het opstellen van onderzoeksvragen en het organiseren van een expert meeting om zo veel inzichten te verkrijgen. Het thema waar ik me vooral op focus is klimaatfinanciering. Naast deze projecten is de invulling van mijn stage heel flexibel. Zo help ik bijvoorbeeld bij het opstellen van de nieuwsflash, heb ik samen met een collega Kirsten van den Hul geïnterviewd en heb ik meegewerkt aan het FMS liveblog ‘Corona in Afrika’.

Wat heb je geleerd wat je meeneemt voor jouw toekomstige baan?
Afgelopen periode is natuurlijk heel gek gelopen door alle ontwikkelingen rondom corona en heb ik het grootste gedeelte van mijn stage vanuit huis gewerkt. Ik heb geleerd om creatief en flexibel te zijn, iets wat ik mee zal nemen naar mijn toekomstige baan. Door het coronavirus liepen sommige dingen anders dan verwacht en was het aan mij om hier creatief en flexibel mee om te gaan om zo tot een passende oplossing te komen. En natuurlijk ben ik, net zoals vele anderen, heel goed geworden in het online vergaderen ;).

Wat vond je het leukste/wat is je het meest bijgebleven?
Het leukst vind (en vond) ik dat ik veel verantwoordelijkheid krijg en dat eigen ideeën heel erg welkom zijn. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat ik gelijk zelfstandig naar een vergadering mocht gaan van het Tax Justice Netwerk, een onderwerp waar ik op dat moment nog nauwelijks iets vanaf wist. Ik krijg de vrijheid om artikelen en opiniestukken te schrijven over onderwerpen die ik interessant vind en er zijn altijd mogelijkheden om mezelf aan te melden voor events of webinars waar ik graag aan wil deelnemen. Je stagebegeleiders proberen zo goed mogelijk rekening te houden met je interesses en daar je stage dus op aan te laten sluiten. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Aanmelden dus!