Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Ethiopië streeft af op vrede met buurland Eritrea

Lijkt er toch licht te schijnen aan het einde van de tunnel voor buurlanden Ethiopië en Eritrea? Volgens de nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, is dat wel het geval. Tijdens een persconferentie heeft hij laten weten dat Ethiopië het vredesverdrag uit 2000 tussen beide landen zal erkennen en implementeren. Dit zal volgens de internationale gemeenschap en Ahmed moeten leiden tot verzoening tussen de Afrikaanse buren, die al jaren tegen elkaar strijden om controle over de grensplaats Badme. Dit conflict heeft er tot toe geleid dat meer dan tienduizenden mensen zijn omgekomen en bracht tevens een grote migratiestroom op gang. Door het akkoord officieel te erkennen opent Ahmed hopelijk de deur naar vrede en voorspoed in de Hoorn van Afrika.

De volgende stap

Nu Ethiopië koerst naar vrede met Eritrea moeten er nog andere conflicten opgelost worden voordat er werkelijk spraken is van ‘vrede tussen de twee broedernaties’. Daarbij zijn er belangrijke elementen die ter sprake moeten komen tijdens een dialoog, mocht dat plaats gaan vinden. Zo hebben Ethiopië en Eritrea elkaar meerdere malen beschuldigd van het bewapen van extremistische groeperingen. Om de veiligheid rondom de grenzen te garanderen moeten de beschuldigen jegens elkaar stoppen en zou er een “mutual security guarantee” moeten komen: één overeenkomst waarin de veiligheid van beide landen gewaarborgd blijft.

Ethiopië heeft door het terugtrekken van zijn troepenmacht bij Badme laten zien dat ze wel degelijk klaar zijn om de strijdbijl te begraven. Bovendien heeft Ethiopië gepleit dat de VN-Veiligheidsraad de geplaatste sancties tegen Eritrea moet heroverwegen. Door dit allemaal in gang te zetten hoopt Ahmed een dialoog te starten met de president van Eritrea, Isaias Afewerki. Maar de vraag blijft of de totalitaire leider van Eritrea gehoor zal geven aan het gebaar van de Ethiopische premier.

Vrede, welvaart of eigen belang

Nadat Eritrea onafhankelijk werd van Ethiopië in 1993, werd Ethiopië afgesloten van toegang tot de Rode Zee. Nu Ethiopië zijn buurland de vrede verklaart, rijst de vraag of het niet uit eigenbelang is. Voor de oorlog had het land volledig toegang tot de havens van Assab en Massawa. Dit zorgde ervoor dat Ethiopië ook overzees makkelijk toegankelijk was, waardoor de economie een flinke boost kreeg.

Volgens de regeringspartij EPRDF (Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front) is het hoog tijd om de economische situatie van het land te verbeteren. Ethiopië heeft op dit moment nog amper financiële reserves en staat bekend als een van de meest gesloten economieën in Afrika. Door de noodtoestand in het land op te heffen en de grenzen te openen met Eritrea kan het land weer profiteren van de opkomende regionale en internationale handel. Desalniettemin kan de vrede tussen deze twee landen op langere termijn ook de deuren kunnen open naar een eerlijk en vreedzaam handelsbeleid. Maar voordat het zo ver is, zullen de twee landen aan tafel moeten om nogmaals officieel de vrede uit te spreken.

 

Door: Remy van Aanholt
Foto: Joe Burgess, The New York Times