Donderdag 29 maart organiseerde Building Change het evenement ‘Adopteer een SDG LIVE’ in Dudok Den Haag. Na zes maanden ‘Adopteer een SDG’, was het hoog tijd voor een terug- én vooruitblik. Maar liefst elf Kamerleden namen het podium om te vertellen wat zij in de afgelopen zes maanden hebben gedaan om bij te dragen aan het behalen van hun adoptie-SDG(s). Ook was er ruimte voor maatschappelijke organisaties om de Kamerleden van feedback te voorzien, en spraken we over de toekomstplannen die zij hebben met hun SDG(s).
In debat met de Kamerleden
De SDGs werden verdeeld over vier clusters (vrede en veiligheid, de sociale doelen, de economische doelen en de groene doelen). Per cluster gingen de betreffende Kamerleden in gesprek met monitorende organisaties, die in de zaal aanwezig waren. Deze maatschappelijke organisaties hebben net als de Kamerleden voor één of meerdere SDGs gekozen. Hun taak is om de Kamerleden te monitoren en regelmatig te voorzien van inhoudelijke input. Dit keer kregen de organisaties de kans om rechtstreeks in debat te gaan met de Kamerleden. Met een aantal goede, kritische vragen als gevolg. Zo stelde een bezoeker dat het adopteren van een SDG één ding is, maar dat het ook belangrijk is om te kijken naar de vraag: “Hoe maakt de overheid ons bewust van de SDGs?”
Nieuwe adoptieouders
Tijdens het evenement presenteerde Rob Jetten (D66) zich als de trotse nieuwe adoptieouder van SDG 7 (duurzame en betaalbare energie). Tijdens de overhandiging legde hij de link tussen energie en ontwikkelingssamenwerking. Hij vertelde dat hij het mooi vond om te zien dat zijn familie in Afrika afgelegen woont, maar wel toegang heeft tot energie. Het onderwerp ‘energie’ was sowieso actueel deze middag: kort voor de bijeenkomst kwam het nieuws naar buiten dat het Gronings gas naar nul gaat. Niet alleen Jetten was hier enorm blij mee, ook Agnes Mulder (CDA en mede-adoptiemoeder van SDG 7) benadrukte dat haar grote glimlach die dag niet meer van haar gezicht zou verdwijnen. Aan het eind van het evenement kon er overigens nóg een naam aan het lijstje met adoptieouders worden toegevoegd. Diezelfde dag adopteerde Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) SDG 16 (vrede, veiligheid en rechtvaardigheid). Inmiddels staat het aantal Kamerleden dat zich aan ‘Adopteer een SDG’ heeft gecommitteerd op 25!
Het belang van integraliteit
Integraliteit is van groot belang als het gaat om de SDGs, juist omdat de SDGs commissie- en departement overstijgend zijn. Dit werd door bijna alle Kamerleden erkend. Zo zei Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “We doen het met een reden, namelijk onze kinderen en de volgende generatie”. Gender is een van die onderwerpen waarbij integraliteit van belang is, dit benadrukte ook Kirsten van den Hul (PvdA): “Het is gewoon heel belangrijk dat we veel meer zaken gaan bekijken door een genderlens”.
Werk aan de winkel
Daarnaast is meer data noodzakelijk om het bereiken van de SDGs beter te kunnen meten. Op dit moment zijn namelijk slechts voor 51 procent van de SDG-indicatoren data beschikbaar. Publieke aandacht voor de SDGs blijft essentieel, zodat de doelen ook breder maatschappelijk gedragen worden. Als voorbeeld werd een campagne op scholen of bij sportverenigingen gegeven.
Komende tijd gaat de campagne ‘Adopteer een SDG’ gewoon door. De Tweede Kamerleden gaan verder dan alleen het meer zichtbaar maken van hun SDG(s). De volgende stap is dat de Kamerleden hun best gaan doen om hun SDG(s) ook onder de aandacht te brengen buiten hun eigen commissie, dus ook op andere beleidsterreinen en bij andere politieke partijen.
Aanwezige Kamerleden:
Adoptieouder van SDG 7 en SDG 14, Agnes Mulder (CDA)
Adoptieouder van SDG 5 en SDG 16, Anne Kuik (CDA)
Adoptieouder van SDG 12 en SDG 14, Carla Dik-Faber (CU)
Adoptieouder van SDG 6, Corrie van Brenk (50PLUS)
Adoptieouder van SDG 1 en SDG 8, Joël Voordewind (CU)
Adptieouder van SDG 5, Kirsten van den Hul (PvdA)
Adoptieouder van SDG 4, Michel Rog (CDA)
Adoptieouder van SDG 7, Rob Jetten (D66)
Adoptieouder van SDG 16, Salima Belhaj (D66)
Adoptieouder van SDG 15, Suzanne Kröger (GroenLinks)
Adoptieouder van SDG 14 en SDG 15, Tjeerd de Groot (D66)