Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Nieuw activisme op de Afrikadag

Activism and the SDGs: a happy marriage?

Maar wat houden de SDG’s nou precies in? Want de reactie is vaak: “de duurzame wat?” Tijdens het debat ‘Activism and the SDGs: a happy marriage?‘ hebben we het over de SDG’s. Kunnen de SDG’s bijdragen aan een eerlijke functionerende samenleving? Behartigen de SDG’s de belangen van de burgers? Maken de SDG’s het werk van de activisten gemakkelijker? Hoe kunnen jongeren en vrouwen bijdragen aan de implementatie van de SDG’s? Allemaal vragen die van groot belang zijn!

Eind 2030 moeten de SDG’s namelijk gehaald zijn. Armoede, ongelijkheid, vrouwenrechten en klimaatverandering zijn belangrijke onderwerpen, die aangepakt moeten worden om deze globale doelstellingen te behalen. Activisten zijn hierbij van groot belang, want zij weten gewone burgers te mobiliseren om samen met hen door de macht te breken en verandering te forceren. Schrijf je dus meteen in en praat ook mee!

Eco-activism een nieuw begrip? 

Op naar een gezondere leefomgeving voor duizenden vrouwen en kinderen. Women Engage for a Common Future (WECF) streeft hiernaar door verschillende projecten op te zetten in Afrika, West- en Oost- Europa, de Kaukasus en Centraal Azië. Veel mensen daar hebben namelijk direct te maken met de gevolgen van klimaatverandering en worden blootgesteld aan luchtvervuiling, wat weer ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar een slechte gezondheid kan ook bijdragen aan destabilisatie van gemeenschappen in kwetsbare regio’s, waardoor nog meer mensen buiten de boot vallen.

Desalniettemin komen veel vrouwen bijeen om samen hun levensomstandigheden te verbeteren. Op de Afrikadag zullen een aantal van deze activisten hierover vertellen! Wil jij met ze in contact komen? Meld je dan nu aan voor de workshop van WECF Eco-activism: best practices from Ghana and Nigeria’

Ook op de Afrikadag: Leenco Lata, Lilianne Ploumen, Jan Pronk 

De Ethiopische auteur, en tevens voorzitter van Oromo Democractic Front Ethiophie, Leenco Lata, geeft een inspirerende lezing over het concept ‘failed states‘. Wat is de juiste grootte voor state in de Hoorn van Afrika? En wat zijn de aanbevelingen om deze dilemma’s aan te pakken? Ook Lilianne Ploumen is weer aanwezig op de Afrikadag. Zij zal tijdens ‘Lilianne Ploumen Decides‘ terugblikken op haar tijd als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze vertelt er je alles over door middel van inspirerende foto’s Hoe kijkt ze aan tegen haar koosnaam ‘SuperPloumen’, wegens haar SheDecides initiatief. Hiermee nam ze afstand van het beleid van president Trump en wil ze waarborgen dat vrouwen overal ter wereld kunnen beslissen over hun eigen lichaam. Een andere speciale Afrikadag gast is Jan Pronk, oud minister van Ontwikkelingssamenwerking en tevens erevoorzitter van de FMS. Hij zal uitgebreid spreken over zijn nieuwste boek “Strijd rond de Grote Meren“. Dus ben jij er ook bij? En laat je Pronk meteen je nieuwe boek signeren? Koop dan nu je kaartje en doe mee, want jou aanwezigheid maakt het verschilt!