Vrouwen uit de MENA-Regio: Hoe vrouwelijk leiderschap mensenrechten verbetert

We can’t be all that we can be, but we can become what we want to be.” Dit was een van de opvallende uitspraken tijdens Hague Talks over vrouwelijk leiderschap en mensenrechten van woensdag 18 september. Vrouwen krijgen steeds meer aandacht en een belangrijkere rol bij het verbeteren van mensenrechten zowel in Europa als in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en dit evenement is daar het resultaat van. Op de woensdagavond kwamen geleid door moderator Sahar Shirzad, achtereenvolgens drie vrouwen uit de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) aan het woord met een persoonlijk verhaal over hun ervaringen met betrekking tot de verbetering van mensenrechten. Concrete antwoorden op de vraag hoe vrouwelijk leiderschap bijdraagt tot de verbetering van mensenrechten, werden niet gegeven, in plaats daarvan vertelden de drie vrouwen hun (levens)-verhaal.

Drie bijzondere verhalen
“Yemen isn’t forgotten, it’s ignored” hiermee trapte Radhya Al-Mutawakel voorzitter en mede-oprichter van de Yemeni Mwatana Organisatie voor Rechten van de Mens de avond af. Mwatana focust zich op documentatie en publicatie van geweld, pleitbezorging en waar mogelijk het verzorgen van juridische steun aan slachtoffers. Op jonge leeftijd ontdekte ze de kracht van educatie, documentatie en Internationaal humanitair recht waardoor ze nu in staat is relevante informatie te verzamelen en publiceren. 

Hama Zeidan, directeur van Advocacy and legal advice Center (ALAC) uit Palestina begon haar verhaal met het ontkrachten van wat ze zag als een aantal  misverstanden. “Palestina is occupied” en dat mag niet vergeten worden, aldus Zeidan. Met ALAC streeft ze naar de creatie van de democratische staat Palestina waar transparantie, integriteit en verantwoording centraal staan. Essentieel is de strijd tegen corruptie, vindt ze, die verlammend werkt voor een land en vrouwen meer raakt dan mannen. Corruptie verslaan is een langtermijn doel, dat begint volgens Zeidan bij het creëren van bewustzijn, de online publicatie van documenten en uiteindelijk een dialoog met de Palestijnse regering.

“It’s not a fight against men, it’s a fight against the patriarchal system” aldus Ghida Anani uit Libanon. Ghida is oprichter en directeur van de ABAAD- Resource Centrum voor Gender Gelijkheid. Deze NGO streeft naar gelijke rechten en de vermindering en eliminatie van geweld tegen vrouwen.  Ghida werkte als counselor, maar ontdekte al snel dat er problemen waren binnen het familiedomein die ze niet opgelost kreeg. Daarom richtte ze ABAAD Resource Centrum op, om vrouwen te helpen en beleidsgerichter te werken. Het bedrijf is sindsdien enorm gegroeid en heeft intussen 13 safe spaces, opvangcentra en een rehabilitatie-centrum waar mannen behandeld worden voor hun gewelddadige gedrag. Een indrukwekkende campagne van Ghida is de #Undress552 in 2016. Met deze hashtag wordt verwezen naar de afschaffing van wet 522 waarin verkrachters vrijgesproken werden als ze zouden trouwen met hun slachtoffers.

Drie verschillende verhalen, maar toch niet zó verschillend
Radhya, Hama en Ghida zijn drie totaal verschillende vrouwen uit verschillende landen, maar hebben ook een hoop gemeen. Ze zien zichzelf niet als leidsters, maar benadrukken het belang van samenwerking tussen mannen en vrouwen. Ook zijn alle drie de vrouwen op zeer kleine schaal begonnen, en zijn hun organisaties heel snel gegroeid. Dit brengt ook de nodige problemen en obstakels met zich mee. Eenzaamheid, moeilijk balans tussen werk en sociaal leven en verlies van privacy zijn enkele voorbeelden van de onzichtbare kosten van dit werk. Ghida vertelt zelfs dat ze dit niet doet omdat ze het wil, maar omdat het moet. “I am a person who doesn’t believe that the word impossible exists because the word itself is a combination of I am possible. It doesn’t exists if there is a will, if there is power and passion”. Dit is de duidelijke boodschap die deze drie inspirerende vrouwen het publiek hebben meegegeven.

Radhya, Hama en Ghida hebben met hun wilskracht en doorzettingsvermogen bijgedragen aan het verbeteren van het politieke klimaat en mensenrechten in de MENA-regio. Voor veel vrouwen is het echter moeilijk om wilskracht en passie om te zetten in concrete doelen met name door de talloze barrières waar ze mee te maken hebben. Het ontbreekt bij veel vrouwen niet aan ambitie, maar aan vaardigheden en daarom zijn (politieke) trainingen belangrijk. Foundation Max van der Stoel is daarom betrokken bij het project  ‘Get Involved! Women Empowerment in Morocco and Benin’ waarvan het doel is om jonge vrouwen in Marokko en Benin meer te betrekken bij de (nationale) politiek en om de huidige politieke leiders te overtuigen van de noodzaak en het nut van hun deelname. FMS organiseert hiervoor vrouwentrainingen in Marokko die bestaan uit twee soorten activiteiten. Meer hier over kun je lezen op Foundationmaxvanderstoel.nl