Verkiezingen in Georgië: Grondrechten Onder Druk

Dit artikel werd origineel gepubliceerd op de website van het PvdA Roze Netwerk

Op vrijdag 25 oktober organiseerde de FMS, Foundation Max van der Stoel, samen met het Roze Netwerk van de PvdA  en WECF een politiek café over de belangrijke Georgische parlementsverkiezingen die de volgende dag gingen plaatsvinden.

Het café ging over democratie, de nieuwe anti-LGBTI wet en wat dit betekent voor het mogelijke EU-lidmaatschap van Georgië. We bespraken deze onderwerpen met Europarlementariër Kim van Sparrentak, Groen Links/PvdA, onderzoeker Amy Eaglestone, WECF activist Shorena Vashadze en een geïnteresseerd publiek.

Europarlementariër Kim van Sparrentak sprak over het grote verschil tussen maatschappelijke organisaties in West-Europa en Georgië. Ze prees de sterke eenheid onder de Georgische LGBTI-gemeenschappen en de bredere samenleving, die sterk afwijkt van de verdeelde inspanningen van het maatschappelijk middenveld in veel West-Europese landen, zoals Nederland. Onderzoekster Amy Eaglestone bekritiseerde de regerende partij Georgian Dream, die democratisch lijkt maar door Rusland wordt gesteund. Ze legde uit hoe economische kwesties en machtige mensen de Georgische kiezers beïnvloeden, ook al wil het overgrote deel van de bevolking  lid worden van de EU.

WECF-activiste Shorena Vashadze deelde haar zorgen over de tactieken van de Georgische Droompartij, zoals het dwingen van mensen om deel te nemen aan regeringsgezinde protesten. Ondanks deze problemen sprak ze hoop uit, vooral door de stemmen van vrouwen en etnische minderheden die zich inzetten voor een betere toekomst.

Tijdens de discussie werd benadukt hoe de ‘wet op buitenlandse agenten’ en de anti-LHBTI wetgeving worden gebruikt om afwijkende meningen de mond te snoeren en vooral Russische belangen te dienen. De sprekers benadrukten de noodzaak van solidariteit en actieve stappen om desinformatie te bestrijden en democratie te ondersteunen.

Tijdens het evenement werden ook de bredere geopolitieke gevolgen besproken, waarbij een vergelijking werd gemaakt met andere EU-landen die met democratische uitdagingen worden geconfronteerd. Een dag voor de Georgische verkiezingen, was het Politieke Café een belangrijke plek om bewustzijn te creëren en te praten over de toekomst van democratie en mensenrechten in Georgië.