Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Israël-Libanon: een tweede front?

Foto: Bijeenkomst tijdens speech van Hezbollahleider Nasrallah in november – Wikimedia Commons   De aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober, heeft gezorgd voor toenemende spanningen en risico tot escalatie in de regio, zo ook in het grensgebied van Israël en Libanon. (Lucht)aanvallen over en weer eisen levens van militairen en onschuldige burgers. Hezbollah […]

Groeiend drugsprobleem in Jordanië en Libanon

De drug captagon veroorzaakt een groot probleem in het Midden-Oosten. De drug kwam begin 2000 op toen IS het uitdeelden aan zijn krijgers, maar verspreidde zich al snel over de rest van de bevolking. Het is de favoriete drug geworden van jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De groeiende vraag heeft geleid tot een bloeiende […]

Oppositie wint in Libanese verkiezingen, maar status quo dreigt aan te houden

Afgelopen zondag, 15 mei, werden er in Libanon parlementsverkiezingen georganiseerd. Er werd lang naar uitgekeken in het door crises geraakte land. Een economische depressie veroorzaakt door politiek wanbeleid, de coronavirus pandemie en de havenexplosie in Beirut in augustus 2020 hebben het land aan de afgrond gebracht. Meer dan zeventig procent van de Libanese inwoners leven inmiddels onder armoedegrens.

Libanon: een jaar na de Beiroetexplosie, nog altijd aan de rand van het ravijn

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Beiroet werd opgeschrikt door één van de zwaarste niet-nucleaire explosies ooit. En nog steeds heeft het Libanese volk geen antwoord gekregen op de meest basale vragen: Waarom lag 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen in de haven van een wereldhoofdstad? Wie bezat de explosieven? En wie was van hun aanwezigheid in de havenopslagplaats op de hoogte? De hoofdonderzoeker van het Libanese OM was kort voor de ramp ontslagen en dus moest halsoverkop een nieuwe worden aangesteld. Voor deze onderzoeker was al snel kraakhelder dat het onderzoek zich ook op de verantwoordelijkheid van hooggeplaatste ambtenaren en politici zou moeten richten. Geheel in lijn met de verwachting van veel Libanezen – die elk greintje vertrouwen in de bestuurdersklasse zijn kwijtgeraakt – werd ook deze onderzoeker ontslagen, omdat hij de positie van (leden van de) Libanese elite bedreigde. Het typeert het van door corruptie en nepotisme doordrenkte Libanese systeem. Terwijl het land nog herstellende is van een desastreuze explosie, lijkt het nu voor een naderende implosie te staan. Wat de afstand is tussen het Libanon van vandaag de dag en dat diepe ravijn, is voor velen de vraag – maar men vreest dat het niet veel zal schelen. Het land verkeert in een diepe politieke crisis, waar de afgelopen jaren ook economische, financiële en sociale crises zijn bijgekomen.

Finally a new government in Lebanon

After a nine-month deadlock it was announced on January 31 by Prime Minister Saad Hariri that Lebanon formed a new government. Hariri has been negotiating with Lebanon’s rival parties since the parliamentary elections last May. The political system that is based on a power-sharing agreement between religious groups lies at the heart of this long process. The main obstacles concerned the Iran-backed Hezbollah group gaining ground in the government and therefore appointing key ministries which would enlarge their sphere of influence.

Refugees in Lebanon: despair or perspective?

Last week, on September 6, Clingendael organized the debate “Refugees in Lebanon: despair or perspective?” at Humanity House in the Hague, to present and discuss their recently published report on the issue of refugee protection in Lebanon. Relevant as the topic is, a small FMS delegation also attended this event. After a short introduction by the Institute’s general director Monika Sie, moderator Saskia Baas, head of the Durable Solutions Platform in Amman, introduced the two authors of the report, Clingendael senior research fellow Ana Uzelac and research fellow Jos Meester. What followed was a discussion of the report by its authors and the moderator.

Meerderheid voor Hezbollah en bondgenoten in nieuw Libanees parlement

Bijna negen jaar hebben de Libanezen erop moeten wachten, maar deze maand mochten ze dan toch naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Jarenlange strijd, een presidentieel vacuüm, een nieuwe kieswet en het aangekondigde-maar-toch-niet-uitgevoerde vertrek van de premier gingen eraan vooraf. De uitkomst leek vast te staan, maar levert toch een aantal grote verassingen op. Hezbollah en bondgenoten winnen de meerderheid en premier Hariri’s Future Movement (FM) krijgt een forse klap: van 26 naar 19 zetels. Alle partijen willen dat er snel een kabinet komt om de torenhoge staatsschuld aan te pakken en de economie aan te jagen, maar tegelijkertijd wordt de ene na de andere blokkade opgeworpen. De winnaars ruiken hun kans om meer ministeries binnen te halen.