Zoek op
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met experts over Climate Justice

Vorige week, maandag 29 juni, organiseerden we samen met onze Europese partner FEPS een expert meeting over ons nieuwe gezamenlijke onderzoek Climate Justice: African perspectives. Met een groep van zo’n 20 experts uit binnen- en buitenland bespraken we de prioriteiten als het gaat om eerlijk klimaatbeleid met betrekking tot Afrikaanse landen. Het was een hele nuttige en leerzame middag met zeer bruikbare input voor de rest van het onderzoek. Ook via deze weg willen we nogmaals alle deelnemers bedanken voor hun bijdragen!

Wat bespreek je tijdens zo’n expert meeting?

Tijdens deze bijeenkomst kwamen vooral de brede vraagstukken rondom het onderwerp Climate Justice ter sprake: samen met de aanwezige experts gingen we voornamelijk in op wat er op Europees gebied gebeurt rondom klimaat en wat hier de impact van is op Afrikaanse landen. Ook bespraken we de centrale vraag van ons onderzoek: waar hebben Afrikanen zelf behoefte aan in de strijd tegen en het omgaan met klimaatverandering? En, speelt Europees beleid hier voldoende op in?

Omgaan met droogte in Zimbabwe

Zo kwam bijvoorbeeld een treffend voorbeeld uit Zimbabwe ter sprake: dit land kampt sinds 2018 met extreme droogte. Dit heeft ook grote impact op de energievoorziening. Zimbabwe is namelijk grotendeels afhankelijk van waterkracht voor energie, maar door droogte is dit systeem niet stabiel. Het land moet dus op zoek naar andere vormen voor de energievoorziening. Westerse landen steunen deze transitie onvoldoende, terwijl China wel financiële steun geeft. Alleen gaan deze investeringen op in kolenenergie. Dat zorgt niet alleen voor juist méér CO2 uitstoot, en op lange termijn dus meer droogte als gevolg van klimaatverandering, maar sluit ook niet aan bij de lokale behoeften. In het zonovergoten land is namelijk juist de roep om meer energie uit zon.

Dit is een voorbeeld hoe Europese inzet, ook juist rondom klimaatplannen, onvoldoende aansluit bij waar echt behoefte aan is.

De komende maanden gaan we verder met dit onderzoek: door op zoek te gaan naar verhalen van Afrikaanse stakeholders om uiteindelijk te kijken hoe ons beleid hier in Europa verbeterd kan worden. Wil jij dit allemaal volgen? Check dan regelmatig ons speciale Climate Justice magazine online!