Algemene Vergadering van de VN 2023: de belangrijkste gespreksonderwerpen

Foto: Basil D Soufi

Vandaag begint de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tijdens de Algemene Vergadering komen wereldleiders van over de hele wereld samen in New York om de meest urgente ontwikkelingen te bespreken waarmee onze beschaving wordt geconfronteerd. De bijeenkomst geeft een indruk van de internationale verhoudingen en biedt leiders een podium om hun prioriteiten voor het komende jaar te presenteren. Onder de aanwezigen zijn de Amerikaanse president Joe Biden, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en de Oekraïense president Zelensky. De Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben besloten niet aanwezig te zijn. Tijdens de ‘High-level week’, welke plaatsvindt van 18 tot 22 september, staan enkele belangrijke onderwerpen op de agenda. Dit artikel geeft een kort overzicht van de belangrijkste conferenties en de mogelijke resultaten die we kunnen verwachten.

SDG’s

Allereerst zullen de Sustainable Development Goals (SDG’s) een belangrijk onderwerp zijn tijdens de top. Van 18 tot 19 september zullen de staatshoofden en regeringsleiders de implementatie van de 2030 Agenda en de 17 SDG’s bespreken. Onderzoek heeft aangetoond dat van de ongeveer 140 gestelde doelen, slechts ongeveer 12 procent op schema ligt. Tijdens deze top zullen alle ogen gericht zijn op de Verenigde Staten (VS). De VS heeft de SDG-doelen grotendeels verwaarloosd. Ze hebben geen grote invloed op het gevormde beleid van de VS en het land is een van de slechts 5 landen die geen formele rapportage van hun voortgang met betrekking tot de SDG’s hebben ingediend bij de VN. De Algemene Vergadering van dit jaar biedt de VS een kans om ze publiekelijk te omarmen en om het leiderschap van Amerika in de strijd tegen klimaatverandering te tonen. Toekomstig beleid, in lijn met de doelstellingen van de Agenda 2030, zullen de betrokkenheid van de VS moeten tonen, zowel in eigen land als daarbuiten.

Wereldwijde volksgezondheid

Een ander belangrijk onderwerp is de wereldwijde volksgezondheid. De focus op wereldwijde volksgezondheid blijft een belangrijk onderwerp in de nasleep van de Coronapandemie. Het forum zal drie bijeenkomsten organiseren die zich richten op dit onderwerp: pandemiepreventie, universele gezondheidszorg en de strijd tegen tuberculose. In de schets van de mogelijke eindconclusie van de bijeenkomst dringt de VN aan op: “dringend en aanhoudend leiderschap, mondiale solidariteit, multilaterale engagement en samenwerking tussen lidstaten. Daarnaast is ook samenwerking met relevante onderdelen van de Verenigde Naties en andere relevante internationale organisaties, om sterke mondiale, regionale, nationale en lokale acties uit te voeren, van belang.  Hierbij moet men gedreven zijn door eerlijkheid en respect voor de mensenrechten, om de preventie van, paraatheid voor en reactie op pandemieën te versterken, om hiermee directe en indirecte gevolgen van huidige en toekomstige pandemieën aan te pakken”. Om dit te bereiken, moet de wereld zich volgens de schets van de VN meer inzetten om de preventie van pandemieën te versterken en te zorgen voor eerlijke, betaalbare en hoogwaardige gezondheidszorg voor mensen, zonder dat zij in de financiële problemen komen.

Algemeen Debat

Naast de vaststaande gespreksonderwerpen is er een Algemeen Debat waarin alle delegaties een toespraak van ongeveer 15 minuten houden om verschillende thema’s te bespreken die het desbetreffende land belangrijk vindt. Joe Biden zal tijdens dit onderdeel bijvoorbeeld een toespraak houden waarin hij volgens bronnen zal spreken over de stappen die hij en zijn regering hebben genomen om Amerikaans leiderschap te garanderen, voortbouwend op het idee dat samenwerking met anderen essentieel is om de wereldproblemen op te lossen. De oorlog in Oekraïne zal hoogstwaarschijnlijk ook genoemd worden door Biden. Andere wereldleiders zullen tijdens dit onderdeel ook een toespraak houden, waarna delegaties kunnen reageren en debatteren over uitspraken van de overige deelnemers. De top biedt diplomaten ook de gelegenheid om te netwerken en informele gesprekken te voeren, gezien het feit dit de eerste fysieke bijeenkomst is na de coronapandemie.

Het feit dat Joe Biden als enige van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad aanwezig is, toont de mogelijk verzwakte positie van de bijeenkomst en de VN zelf. Het is interessant om te zien of er verklaringen zullen worden uitgegeven, waarin de centrale rol van de VN in de wereldorde wordt bevestigd. Het thema van de Algemene Vergadering van dit jaar, ‘Herstel van vertrouwen en nieuwe wereldwijde solidariteit’, laat zien hoe belangrijk dit onderwerp is. De bijeenkomst zal een goede graadmeter zijn voor de geloofwaardigheid van de VN als effectieve multilaterale samenwerkingsorganisatie.

 

Meer weten over de SDG’s? Lees hier meer.