Op 1 november stortte het dak van een treinstation in de Servische stad Novi Sad in, waarbij vijftien mensen omkwamen en twee zwaargewond raakten. Opvallend genoeg was dit treinstation pas vier maanden voor de instorting gerenoveerd. Het suggereert dat dit niet alleen een tragisch ongeluk was, maar ook een falen van de verantwoordelijke autoriteiten.
De instorting werd gevolgd door een compleet gebrek aan verantwoordelijkheid door de Servische overheid. De minister van bouw, transport en infrastructuur, Goran Vesić, trad weliswaar af op 4 november, maar verklaarde: “Ik kan de schuld voor de dood van 14 mensen niet op mij nemen, omdat noch ik noch de mensen die met mij samenwerken ook maar een greintje verantwoordelijkheid dragen voor de tragedie die zich heeft afgespeeld.”
Uitspraken als deze en het algehele gebrek aan reactie van de autoriteiten leidden tot wekenlange protesten in Novi Sad. Demonstranten gebruikten de slogan dat “corruptie dodelijk is” en eisten meer verantwoordelijkheid van de Servische overheid. Het harde optreden tegen deze protesten en de gevangenneming van veel demonstranten toonden echter direct de waarheid van deze bewering aan.
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het European Forum for Democracy and Solidarity, waaraan de FMS deelnam, namen de deelnemers een moment van stilte om de slachtoffers van deze ramp te herdenken en om solidair te zijn met de demonstranten die terecht verantwoordelijkheid eisen van de autoriteiten. De rest van de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel stond in het teken van de samenwerkingen tussen sociaaldemocratische politieke stichtingen en partijen in 2025, in het licht van vele uitdagingen op het gebied van sociale ongelijkheid en geopolitieke onveiligheid. Ook in 2025 worden er weer een groot aantal projecten en activiteiten door aanwezige stichtingen georganiseerd om te werken aan een sociaal, veilig en duurzaam Europa.
Op de foto zie je vertegenwoordigers van sociaaldemocratische & progressieve politieke organisaties uit Nederland, Armenië, Servië, Zweden, Oekraïne, Montenegro, Griekenland, Kroatië, Georgië, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Italië, Moldavië, Wit-Rusland, Finland, Bulgarije, Albanië, Noord-Macedonië, Frankrijk en Slovenië