Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Verontrustende berichten over discriminatie aan Pools-Oekraïense grens

Op zondag 20 maart, zal er een protest plaatsvinden in Den Haag om aandacht te vragen voor een gelijke behandeling voor iedereen die Oekraïne ontvlucht vanwege de Russische invasie. De afgelopen week verschenen er verschillende verontrustende berichten over discriminatie aan de grens van Oekraïne en Polen, waarbij segregatie plaatsvond tussen vluchtelingen.

“Zwarte en Aziatische studenten werden geslagen’’

Er kwamen berichten binnen van onder meer Indiase, Zuid-Afrikaanse en Marokkaanse studenten dat zij geweigerd werden aan de grens, of zeer lang moesten wachten ten opzichte van Oekraïense vluchtelingen. ‘’Ze laten 30 Indiërs binnen nadat ze 500 Oekraïners hebben binnengelaten. Je moet vier tot vijf kilometer lopen van het eerste naar het tweede checkpoint. Oekraïners krijgen bussen en taxi’s, alle andere nationaliteiten moeten lopen. Ze waren uiterst racistisch tegen Indiërs en andere nationaliteiten’’, zei een 22-jarige student uit Mumbai.

Ook zijn er verschillende ooggetuigenverslaggeven van excessief geweld tegen buitenlandse studenten aan de grens. Een 25-jarige student uit Marokko vertelde dat ‘’zwarte en Aziatische studenten geslagen werden en bij elkaar werden gezet. Iedereen die uit de groep liep werd geslagen. Het waren alleen studenten van deze afkomst. Oekraïners konden in enkele minuten doorlopen.’’

Afrikaanse landen veroordelen de discriminatie

Verschillende Afrikaanse landen hebben bij de VN Veiligheidsraad discriminatie tegen Afrikaanse burgers veroordeelt. De commissaris van het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) reageert dat de gebeurtenissen bekend zijn bij de organisatie en dat ‘’er geen discriminatie mag plaatsvinden op dit kritische moment’’. In een statement van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken worden de berichten afgedaan als ‘’Russische desinformatie’’.

Schending van mensenrechten

Terwijl er momenteel anderhalf miljoen mensen Oekraïne ontvluchten voor het niets ontziende geweld dat gepaard gaat met de Russische invasie, is het cruciaal dat iedereen de mogelijkheid heeft om naar een veilige plek te kunnen vluchten. Het selecteren van vluchtelingen op basis van kleur of afkomst is een duidelijke schending van mensenrechten en dit is onacceptabel. Dit verdient daarom de aandacht.

Protest 20 maart

Het protest wordt georganiseerd door SV Marula en zal plaatsvinden op zondag 20 maart, tussen 12:00 en 14:00. Bekijk voor meer informatie de facebookpagina van SV Marula.

Bronnen: Financial Times EuroNews Al Jazeera Open Democracy