Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Marokkaanse Unified Socialist Party houdt eerste partijcongres in zeven jaar

Het zonnige Rabat en Bouznika waren van 19 tot en met 21 januari het decor van het vierde partijcongres van de Unified Socialist Party (Parti Socialiste Unifié, PSU). Een belangrijk congres, aangezien er werd gestemd over de koers van de partij en het leiderschap van Nabila Mounib, de enige vrouwelijke partijleider in de Arabische wereld. De Foundation Max van der Stoel organiseert al een kleine tien jaar trainingen voor activisten en politici van deze linkse en progressieve Marokkaanse partij.

Op vrijdagavond werd het partijcongres groots geopend in het Nationaal Mohammed V theater in Rabat. Meer dan 2000 enthousiaste leden waren hier bijeengekomen om te luisteren naar speeches van partijoprichter Mohamed Bensaid Ait Idder, de Palestijnse vertegenwoordiger in Marokko en partijleider Nabila Mounib. In haar bevlogen speech hamerde Mounib erop dat de PSU zich hard moet maken voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het omvormen van Marokko naar een parlementaire democratie en de toegankelijkheid van gezondheidszorg. Volgens haar moet onderwijs de klassenverschillen verkleinen, terwijl het beleid van de huidige regering deze juist vergroten. Het meest beladen moment van de avond was de toespraak van de vader van Hirak Nassar Zefzafi, leider van de protesten in de Rif-regio. De tot tranen geroerde vader werd toegejuicht met “Lang leve de Rif” en “Lang leve de mensen” toen hij vertelde over het onrecht dat de bevolking wordt aangedaan en de strijd die zijn zoon hiertegen levert.

img_5547.jpgimg_5530.jpg

Een nieuwe horizon

Tijdens de sessies in het congrescentrum in Bouznika, een klein stadje tussen Rabat en Casablanca, werd er veel gediscussieerd door de 900 aanwezige leden. Zo wordt ingebracht dat anoniem stemmen ingevoerd moet worden en is er een sterke roep voor meer jonge activisten, of zoals ze in Marokko zeggen “des militants”, in het dagelijkst bestuur. De PSU heeft een levendige partijdemocratie in gang weten te zetten.

De belangrijkste stemming gaat over de drie voorgestelde ‘platforms’. Hiermee wordt de richting van de partij bepaald: Wel of niet samenwerken met de Islamitische Party for Justice and Development (PJD), wel of niet een nieuw mandaat voor partijleider Nabila Mounib, wel of niet een quotum voor vrouwen en jongeren voor het partijbestuur en de partijraad. Uiteindelijk besluiten de leden in een nachtelijke stemming dat het platform “Nouvel Horizon” onder leiding van Nabila Mounib de partijlijn wordt. De twee andere platforms, “Parité” en “Changement démocratique” zullen nog wel inspraak hebben, hun 16% en 4% zijn goed voor een evenredig aantal zetels in de Nationale Raad.  

e8bf4a0b_0474_443b_ba0f_5f1bf6e031c7.jpg46f49128_2642_4f97_afb2_af5564c2aa97.jpg

Get involved!

Niet zo vreemd dat zoveel leden ervoor kiezen om door te gaan onder leiding van de charismatische Nabila Mounib. Zo vertelt Khadija, sinds een jaar lid van de partij, dat ze geïnspireerd is door haar leiderschap. Ze had eerder weinig interesse in politiek en zag haar waarden niet weerspiegelt in een van de andere partijen. Bij de PSU voelt ze zich thuis, juist omdat ze zich een gelijke voelt ten opzichte van de mannelijke leden. Toch vindt ze het jammer dat de partij niet meer vrouwen aan zicht weet te binden. De verhouding vrouw/man is minimaal 1 op 6. Hier valt ook bij de PSU nog veel te winnen.

Daarom zal de FMS zich ook de komende jaren in Marokko blijven inzetten om meer vrouwen en jongeren de vaardigheden te geven om politiek actief te zijn en zich te ontwikkelen. Dit zullen wij samen met andere Europese politieke stichtingen doen via ons project “Get involved! Women empowerment in Morocco”.  

Jaron Liplijn, Foundation Max van der Stoel